Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Interjú a szeméthalom tetejéről

EXplorer 2009.05.25. 10:21

A Kecskemétblog a városi lomtalanítási akció mögé tekintett: lomtalanító polgárok, lomot gyűjtő emberek nyomába eredtünk, hogy megtudjuk: mi vár azokra a feleslegessé vált holmikra, amelyek nem jutnak el hivatalos úton a szeméttelepig, hanem már jóval előtte leleményes, szemfüles emberek birtokába jutnak.

Egy családi ház lomtalanításához érkeztünk, ahol próbálunk utánajárni, hogy milyen holmik is kerülnek ki az utcára ilyenkor.

Egy lomtalanító házigazdát kérdeztünk
-
Milyen tárgyak kerülnek ki az utcára elszállításra?
- Elsősorban olyan dolgokat teszünk ki, amelyek már több éve halmozódnak a pincében, vártunk arra, hogy valamikor jó lesz valamire. Aztán, most úgy döntöttünk, hogy ha eddig nem kellett, ezután sem fog kelleni, kitesszük, hogy elvigyék.
- Milyen feleslegesnek ítélt tárgyak kerülnek ki ezúttal?
- Bútorok, többek között egy kissé rohadó asztal, három fesledező fotel, két ágy - sajnos vizet is kapott a pincében, négy már régen leselejtezett alkatrész bicikli, apró fémhulladékok, egy fél pár sícipő, régi rádió, műanyag palackok, szétszakadt napsütötte locsolótömlő, egy roskatag szék...
- Bácsi, lesz-e még fém, vagy vashulladék? Vág hirtelen a lomtalanító házigazda szavába egy arra bicikliző, kb. 8-9 éves fiúcska. A válasz sem várat magára: - még meglátjuk, hogy mi kerül elő, de most egyelőre nem hiszem.
Közben kerülnek elő szép sorjában a bútorok, minden pinceforduló után újabb autó fékez a ház előtt és szemlézik a halmot. Aztán van amelyik tovább áll a következő kupachoz, van amelyik megáll és túr, keres és néha talál is.

Egy fehér, régebbi tipusú Volkswagen Passat áll meg a ház előtt, utánfutóval felszerelkezve. Nem zavartatja magát a kiszálló fiatalember, a fémhulladékokat már pakolja is a futóra.

Aztán a már említett biciklik is előkerülnek a pincéből, egy szintén fehér, de márkáját tekintve kis Maruti autó lassít a ház előtt. Utánfutó nincs, a tetőcsomagtartóra zsúfolódnak fel a biciklik. Meg is kérdezzük, hová kerülnek majd a kétkerekűek?
- Négygyermekes családapa vagyok, jó helyen lesznek ezek a kerékpárok, a gyerekek régóta szerettek volna, de nem volt rá pénzünk.
Majd tovább kutat, s egy sátorféleségre lel az egyik nylonban.
- Tökéletes lesz ez a sátor, nagyon szeretek horgászni nyaranta. Jó helyen lesz ez nálunk. Van esetleg még több vas, vagy fémtárgy?
- Nem, nincs, -hangzik a válasz. S utána meg is beszéljük a tulajjal, hogy lehet, hogy a gyerekeknek valóban nincs biciklijük, de hogy ezután sem lesz, az is majdnem biztos...

Egy polgárőr Lada Níva megy végig az utcán. Érdekes, ilyenkor a lomosoknak nyoma sincs, pedig korábban egymást érték.

Aztán, a polgárőr kocsi továbbhajt, alig telik el  öt perc, egy fehér furgon érkezik, szemléli a halmot.
- Van-e fém?
- Nem, nincs, - hangzik ismét a felelet.
- Akkor a fát vinnénk. Azok az ágykeretek, asztal jó lenne. Szabad?
- Rendben, vigyék.
- Hová lesz az útja az ágykereteknek? A hozzá tartozó matrac nem kell?
- Az ágykeret jó lesz télire, befűteni. A matrac nem kell, van nekünk rengeteg otthon. Meg, különben is, környezet károsító, ha azt is elégetnénk.
Milyen környezettudatos gondolkodás, állapítjuk meg. Egyetértünk abban is, hogy az ágykeret lakkozott fája sem kifejezetten környezetkímélő, ha elégetik.

Lassan felére csökken a kitett lomhalom a ház előtt. Mi is továbbállunk, de megígérjük, este még visszanézünk.

Este, 11 óra körül. Szintén egy fehér furgon érkezik (de másik, mint a délutáni), hol reflektor, hol helyzetjelzővel lassan poroszkál az úton. Az anyósülésről lámpa fénye vetődik az út szélére, lassítanak, megállnak.
- Jó estét! Mit keresnek?
- Tán maguk polgárőrök, vagy rendőrök?
- Nem-nem, csak nyomon követjük ennek a lomhalomnak a sorsát.
- Akkor jó, el is vinnénk ezt a fotelt. Már teszik is be a mindent elnyelő csomagtérbe.
- Miért este jönnek, lámpával? Az értékesebb lomokat már napközben, szinte azonnal elvitték a leleményesebbek.
- Nem szeretnénk napközben járni, hogy bámuljanak minket, a kiszolgáltatottságunkat. Nem a mi műfajunk. Inkább este, az éj leple alatt, amikor nem látják mások. Ilyenkor is találni még értékesebb dolgokat.
- Meddig tart még az "esti műszak"?
- Körbe járjuk ezt a pár utcát a környéken még, aztán kipakolunk otthon. Ezután még kiderül, hogy teszünk-e még pár kört a városban.

Lassan elcsendesednek az utcák, aztán, ki tudja, reggelre marad-e még dolguk a hivatalos lomeltakarítóknak...

S kérdésként felmerült bennünk, hogy a benzinpénzt vajon fedezi-e a MÉH telepen kapott pár száz, ezer Ft? Mert abban szinte biztosak vagyunk, hogy az elhordott holmik igen kevés része fogja az otthoni kényelmet, a mindennapokat szolgálni.
Illetve, hogy honnan telik furgonra, személyautóra, ill. annak fenntartására, ha a lomra is rá van szorulva az ember? - vagy ezek naív kérdések? Mit gondoltok?


A képeket találomra fotóztuk, különböző helyszíneken. Próbáltuk őket úgy vágni, hogy ne lehessen felismerni egyértelműen a helyszíneket, házakat. Ha mégis zavar egy kép, a saját házadra ismertél, szólj és intézkedünk.

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (4/5)
szerintetek: (4/5)

Címkék: lomtalanítás

7 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr981140020

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Twitted by dojle 2009.05.25. 11:53:43

[...]tabindex : 3, lang : 'en' }; This post was[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szoktak kint olyan cuccok lenni amiket én is szívesen elvinnék, szal maxi respect azoknak akik felvállalják!!!:D
Pontosan. :-)

Ja és köszönjük a segítségét a lomtalanításban segítkező emberkéknek, akik abban reménykedtek hogy majd csak lesz vmi használható is. Hát akadt egy s más... :D

ui: Jófejek voltak tényleg! :-)
mert az most baj, hogy elviszik? vagy hogy kirakják? vagy mi a baj ezzel?
@bambi_a_hős: a kirakással semmi gond nincsen, hiszen városi lomtalanítási nap volt, amikor ki lehet tenni a cuccokat, amit hivatalosan el is szállítanak.

Sokkal inkább az a kérdés, hogy az ilyenkor a hivatalos úton kívül szállítmányozó emberkék hova és milyen céllal viszik a szajrét. Az a kérdés, hogy utána ezeket a lomokat három utcával arrébb pár hónap múlva ismét az utca szélén fogjuk-e látni, vagy a jobbik eset, ha a MÉH telepen, saját lakásban végzik...
azon filozofálgatok itt egymagamban, hogy mi kitettünk egy 4x5 méteres nagy és koszos padlószőnyeget, remélem az még szőnyegként funkcionál néhány évig valahol... mert hogy azt a MÉH-be nem veszik be, az is biztos..vagy elégetnék? a poszt alapján a "lomosok" nagyon környezettudatosak, ezért ezt is kizárnám... hova kerülhet vajon a mi jó kis régi, puha padlószőnyegünk?
@scoutin: bízzunk benne, hogy nem a két utcával arrébb lévő esővíz elvezető gödörbe került, amikor kibontották és meglátták, hogy koszos...
süti beállítások módosítása