Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Célacél - VI. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion

EXplorer 2009.06.25. 15:34

Szaggatott, néhol extrém formák, szabálytalan, érdes felületek, brutális erő a művészi esztétikummal karöltve. Ipartelep, óriási csarnokok, a heggesztő ív szemkápráztató fénye, a csiszológép zúgása, a vas csiszolásakor hallatszó sivító hang, vasdarabok egy kupacban... Vajon ki az, aki mindezekből kitalálná, hogy egy művészeti alkotótábor életéből emeltünk ki pár részletet?

Egy fém játszótér ötlete és a KÉSZ területén látott sok-sok ipari fémhulladék adta az ötletet, hogy ebből valami több legyen. A KÉSZ vezetőségével való egyeztetések sikert hoztak és immár a hatodik nemzetközi acélszobrászati alkotótábornak ad helyet a kecskeméti KÉSZ Csoport acélszerkezet-gyártó központja. A szimpozion szervezője a K-ARTS KÉSZ Művészeti Gyűjtemény - tudtuk meg Árvai Istvántól és Majoros Gyulától, akik alapítói és kitalálói a tábornak.

A mai napon szerkesztőségünk - az alkotótábor meghívásának köszönhetően - megtekintette a kecskeméti acélszobrászati alkotótábor életét és igen tetszett, amit ott láttunk. Ha felketettük az érdeklődést, a cikk végén azt is eláruljuk, hogy a széles publikum mikor és hol tekintheti meg az elkészült remekműveket.

Évek óta a KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó központja biztosít helyet a nemzetközi acél- és fémszobrászati alkotótábor kísérletező acélszobrászainak.

Eddig több mint hatvan művész vett részt az acélos alkotótáborokon. A díjazott (pl.: több Munkácsy díjas), tapasztalt szobrászok mellett a tábor teret ad a pályakezdő fiatal tehetségeknek is, hogy a technikai és szakmai adottságokat kihasználva mutathassák meg művészetüket.

Üdítő kivételnek mondható ez a művészeti tábor, ahol az ipar adta lehetőségekkel élve az ipar- és képzőművészek kipróbálhatják magukat, átrándulhatnak a képzőművészet más területeiről a keményebb műfajra. Így már több festő, grafikus használta fel az edzett anyagot, kóstolt bele az acélszobrászkodásba, születhettek értékes és különleges művek magasan jegyzett alkotóktól.

Nincs kötött téma. Van, aki geometrikus formákban gondolkodik. Van, aki az archaikus jelleget fedezi fel a fémben. Megint más a figurális formákat választja, emberi alakokra formázza a rideg acélt. Olyan művész is akadt már, aki kinetikus szobrot szerelt össze a fém alkatrészekből. De az is jellemző, hogy a kísérletezés során az acélt más anyaggal, például fával, üveggel, kerámiával, műanyaggal, szövettel, vagy alumíniummal párosítják. Születtek itt már több tonnás, csak daruval mozgatható óriásalkotások, de újragondolt használati tárgyak, sőt utca bútor is.

A táborozók minden szakmai segítséget megkapnak a KÉSZ gyártóüzemétől, de a művészek egymást is segítik, tanítják társukat a fém alakítására.

Nemzetközi kapcsolatokat indítottak el azok a külföldi alkotók, akik az évek során Kanadából, Szerbiából, Tajvanról, Iránból, Izlandról vagy Németországból érkeztek az alkotótáborba. A hazai művészeink így juthattak kiállítási lehetőséghez külföldön, vagy kaptak meghívást már alkotó közösségekbe.

Az acélos szobrokkal az ország több városában (Kecskemét, Szeged, Budapest, Győr, Székesfehérvár, Miskolc…) szabadtéri, vagy fedett kiállítóhelyeken ismerkedhetnek a műkedvelők. A közönségsiker sosem marad el.

Az idei résztvevők június 17-én kezdték a barátkozást az ipari műteremmel, a csőhengerítő csarnokkal, a technikával és az anyagokkal. A Múzeumok Éjszakája sok lelkes érdeklődője már megtapasztalhatta az acélos alkotás különlegességét, a hegesztők szikrázását, találkozhatott a művészekkel és néhány készülőben lévő művel.


A KASZ09 alkotói: Csepregi Balázs; Drabik István; Majoros Gyula; Kopasz Tamás; Pintér Balázs; Rajcsók Attila; Roskó Gábor; Sibylle Burrer (Németország); Péter Ágnes; Rabóczky Judit Rita

Az idei nyári tábor július 3-án (pénteken) 16.00-kor egy látványos kiállítással fejeződik be, ahol mindenki a tett helyszínén csodálhatja meg az elkészült műtárgyakat egy zenei performansz kíséretében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt! A kiállítás aztán tovább megy és a szegedi Dóm téren, a szabadtéri játékok közvetlen közelében lesznek megtekinthetőek.

A fényképeket Székely György készítette.

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (5/5)
szerintetek: (3,7/5)

Címkék: művészet szobor

8 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr551207937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fasza.
(index címlap, menőség)
ez jó dolog. én nagy híve vagyok annak, hogy hogyan legyen a régiből, a hulladékból valami egyedi és új, ami a társadalom javára válik. mi lett a bevezetőben említett fémjátszótér-projekttel? megvalósult? erről vannak információitok?
egyébként pedig: sok sikert a művészeknek!
ja és persze grat az index címlaphoz! =)
volt szerencsém ott lenni a tavalyin, egy élmény volt tényleg, valami teljesen külön világ, nagyon is evilági szendvicsekkel:)
Tetszetős és megnyerő a képek és ajánlásotok alapján.
Azthiszem, ha lesz időm kinézek majd júli 3-án.

Grat a művészeknek!
(bár nem ide illik), de nagyon durva, hogy Jacko, a legenda meghalt... nem toltok róla egy postot?
@ken: nem hiszem, hogy tolnánk posztot, mert nem sok köze volt Kecskeméthez.
Egyébként tényleg elgondolkodtató, de egyben üzenet is: lehetsz bármekkora sztár, ugyanaz a sors vár rád is, mint az utolsó csövesre...
de ez tényleg nem ide passzol...
@EXplorer: sztem a halál az nem feltétlen rossz dolog, sőt! inkább megkönnyebbülés olykor...
süti beállítások módosítása