Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Nagyapáink naplójából 5. - Palotás sugárút 2/2.

kecskemetblog 2011.08.06. 22:27

Az előző írásunkban részletesen megismerhettük a Rákóczi út kialakulását és annak épületeit, de a történetnek koránt sincs vége...

Cikkünk második felében a retro világába kalauzoljuk kitartó olvasóinkat! Hogyan profitálhatott Bud Spencer ökléből a környék? Mégis hová bújjunk, ha épp bombáznak? De vajon mitől sugárzik alattunk padló?

Mindez kiderül, ha elolvassák a cikket...

   Síppal, dobbal, kohósalakkal...

Lényeges változások a sugárút életében az 1950-es évektől kezdődtek. A szovjet mintára átvett sztahanovista munkaverseny keretében számos új, 3-4 szintes szocialista-realista stílusú bérház épült a környéken, mely alapjaiban változtatta meg a Rákóczi út arculatát.

Ezek voltak az első mai értelemben vett bérházak. Ami egy ilyen lakással járt: konyha, spájz, fürdő, 2-3 parkettás szoba, és mindezek alatt friss, rákkeltő kohósalak, amit jelen sorok írója is majd 20 évig taposott.

Új lakóépületek a Kurucz krt.- Rákóczi út sarkán 1958-ban.     (A szerkesztő gyűjteményéből)

A hidegháborús helyzetet nagyon jól tükrözi ezen házak egy-két sajátossága. A 60 cm vastag falazat mellett, mindegyik lépcsőház rendelkezik 1-2 hatalmas légópincével (légvédelmi óvóhellyel) amiket öntöttvas ajtókkal és ablakokkal lehet lezárni. A városban tartott légvédelmi gyakorlatok ideje alatt (egyik sziréna a Rákóczi út - Bethlen krt. sarkán) az itt lakóknak ezeket az óvóhelyeket kellett használniuk.


A 60-as évek elejére kirajzolódott Kecskeméten az első olyan városképi együttes, mely szakítva a mezővárosi múlttal, igazi nagyvárosi arculatot adott a környéknek.

A korzó fénykorában - 1972 (Újvári Lajos: Kecskemét)

Pár év leforgása alatt így sikerült életet lehelni az allé mindennapjaiba, ám önmagában a lakásépítési hullám és "emeletráépítési láz"  még nem jelent mindent.

   "A tranzisztor kor hajnalán..."

Az évek során a meglévő kevéske üzlet mellett számos más, kisebb-nagyobb és más-más funkciójú helyiség is nyílt, melyek szinte egybefüggő üzletsort alakítottak végig az úton. Különböző funkciójuk révén biztosították (egymásnak is) az állandó, reggeltől estig tartó forgalmat. Ekkortájt szó sem volt 3 Penny Marketről, városszéli multikról és többtucatnyi bevásárlóközpontról...

(Az egykori Pálma cukrászda... Forrás: panoramio.hu)   

Lényegében egyetlen nagyobb áruház, a kétszintes főtéri Állami Áruház volt. Érdekesség, hogy ez volt a Centrum elődje, de erről majd máskor... Képzeljünk el egy falusias kinézetű mezővárost és abban egy modern, városias sugárutat, végig olyan kirakatokkal, amelyet korábban legfeljebb csak Budapesten sétálva láthatott a vidéki ember.

 

Ezek az üzletek úgymond "szimbiózisban" éltek, jelenlétükkel nemcsak a saját, de környékbeli üzleteket is életben tartották... Példaként meg kell említenünk párat:

A beiskolázáshoz ott volt a 161. számú papír-írószer üzlet. A karácsonyi bevásárlással sem lehetett probléma, hiszen működött az Ajándékbolt, a Sportáruház és a Játékbolt is. Ha valaki megbetegedett a családban, akkor irány a szomszédos orvosi rendelő. Emellett találkozhattunk utazási irodával, az Állami Biztosítóval, de a népszerű sarki hentes és a Vadászbolt is jelentős forgalmat bonyolított és szerencsére bonyolít a mai napig is...

A vendéglátó egységek terén is hasonló volt a helyzet, hiszen a Dióhéj és a Hírös Étterem minden igényt kielégített. Mindkét étterem számos korabeli útikönyv ajánlatában szerepel.

 

Térképes képeslap 1983-ból (A szerkesztő gyűjteményéből.)

Emellett külön említésre méltó a Városi Mozi és a képeken is látható egykori Pálma cukrászda esete. Míg előbbi hatalmas forgalmat bonyolított, utóbbi ebből profitált. A délutáni és esti legújabb Piedone, vagy Csillagok Háborúja filmre (hosszas sorbanállás után!) jegyet váltók jelentős része a film előtt, vagy után szinte biztos betért a Pálmába, így végül mindenki jól járt.

                                                                                         A cukrászda belülről... (Forrás: panoramio.hu)

Ez a folyamat az 1960-as évektől egészen a 90-es évekig így ment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hagyományos május elsejei felvonulás a sugárúton. A képen a Kecskeméti Konzervgyár munkatársai khmm éltetik a munka ünnepét... (A szerkesztő gyűjteményéből.)

   "Utca, utca, Bánat utca..."

A rendszerváltást követően több olyan üzlet és áruház is nyílt a városban, melyeket addig meglehet a Rákóczi úton látogattak, így a konkurencia megjelenésével és a vásárlók elcsábításával hamar csökkeni kezdett a forgalom. Erre tettek rá egy lapáttal a különböző hiper-szupermarketek is. Az évek során a legtöbb üzlet és vendéglátóegység bezárta kapuit, vagy helyüket olyan üzleteknek adták át melyek forgalma elenyésző. Próbálkozások persze voltak (lásd Tempo szupermarket, vagy a Szigma) de amint nem látható ezek sincsenek már sehol...

A környék ütőere, a Városi Mozi elavult, hiszen 1981 óta semmilyen komolyabb felújítást nem végeztek (leszámítva a   sztereo hangrendszert...), így a nézők hamar átpártoltak a városszéli multiplex moziba. A képzeletbeli i betű végére a mozi 1999-es bezárása tette fel a pontot. A Rákóczi út jelentős része egyelőre kihalt...

Vajon mit kapunk a revitalizáció után? Visszatérhet az élet a környékre?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legtöbb üzlet olyan sorsa jutott, mint a képen látható Pálma...

 

Kerekes Gyula

 

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:

Címkék: építészet szocializmus felújítás rákóczi városi mozi

Szólj hozzá!




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr263061387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása