Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Nagyapáink naplójából 6. - Centrumban az Alföld, avagy Kecskemét kultikus áruházai 1/2.

kecskemetblog 2011.08.12. 21:11

Amint az fentebb is olvasható, legújabb cikkünk a város híres-neves bevásárlóközpontjaival fog foglalkozni, melyet most is számos korabeli fényképpel és képeslappal fűszerezünk, hogy "könnyebben csússzon".

Centrum kerékpár, Camping táskarádió, import nylon harisnya és kimért kölnik széles választéka... Ez mindössze töredéke azoknak a termékeknek, melyeket a 70-es, 80-as évek legnagyobb áruházai kínáltak.

Mint minden nagyobb városban, így Kecskeméten is megtalálhatóak azok a már-már történelmi üzletházak, melyek államosítás során, szövetkezeti társulással, vagy egyéb módon jöttek létre.

 

Azok a 70-es évek... (A szerk. gyűjteményéből)

Kétrészes cikkünk első fejezetében a Centrum Áruház történetét ismerhetik meg Olvasóink, a kezdetektől napjainkig... Ki gondolná, hogy a népszerű üzletház (elődje) már 65 éve fogadta vásárlóit?

   Bóka Zsigmondtól az államosításig...

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy az áruház 1983-ig a református templomhoz szervesen kapcsolódva, a Fodor Cukrászda és T-Mobile határolta bazársorban kapott helyet, egy időben alaposan átépítve...

Magát az eklektikus bazársort a református egyház építtette 1877-78-ban, Pártus Gyula tervei alapján. Számos helyiség mellett, itt működött például a képen is látható Bóka Zsigmond üzlete. (Képeslap a szerk. gyűjteményéből)

Az II. világháborút követően államosítások sora kezdődött, mely a bazársort sem hagyta érintetlenül. Az addig egymástól független magánkereskedők üzletei állami kézbe kerültek, azokat összevonták, a helyiségeket átalakították, így 1949. november 7-én megnyílt az első Állami Áruház. A "mindent egy helyen" üzlet hamar népszerűvé vált. Napra pontosan két év múlva ismét átadták a már kibővített és átépített épületet, mely egészen a 80-as évekig "tarkította" a főteret.

Az Állami Áruház 1963-ban (A szerkesztő a gyűjteményéből)

Annak ellenére, hogy az 1961-es városrendezési tervekben a komplett bazársor lebontása szerepelt, az épület (szerencsére) még ma is áll. A hely egyre népszerűbbé vált, hamar sokszorosára nőtt a forgalom, de terjeszkedni már nem volt lehetőség. Az eladótér növelése érdekében, több osztályon felhagytak a zárt pultrendszerrel és gyakorta modernizálták az épületet.

Az Országos Áruházi Vállalat 1967-ben vette fel a Centrum Áruházak nevet.

Hirdetések a Petőfi Népéből - 1968 (A szerk. gyűjteményéből)

Az évek során tovább bővültek a szolgáltatások. Többek között bevezették az ingyenes házhozszállítást, a konfekcióáru alakra igazítását, a divattanácsadást, vagy az autóhuzat- és függönyvarrást. Egy évben két alkalommal - az áruházat átrendezve - divatbemutatót is tartanak, hogy mindenki megismerhesse az akutális szezon újdonságait.

Sajdik karikatúra 1977-ből (A szerk. gyűjteményéből)

Akkori viszonylatokban országos szinten is érdekességnek számított, hogy az áruház összes dolgozójának háromnegyede nő, míg ugyanez az arány a vezetőségben is 100%. A vezetői tevékenységet a képen látható kártyanaptár is nagyon jól tükrözi...

   A Bádogdoboztól a Skáláig...

1983. december 2. egy fontos időpont az áruház történetében. Ekkor nyitja meg kapuit az új, 8000 négyzetméteres  Nagykőrösi utcai Centrum Áruház, mely vidéken az egyik legnagyobbnak számított. A főtéren nyomorgó áruház részére, Mészáros József építész egy hatalmas, a kor stílusának megfelelő, 3 szintes épületet tervezett. Az egykor két bejárattal is rendelkező áruház teljes egészében légkondícionált, mitöbb itt tanult meg a fél város mozgólépcsőzni... Az, hogy a színes fémlapokkal "díszített" épület mennyire nyerte el Olvasóink tetszését, kommentek formájában is elolvasnánk.

 Képeslapon az új kecskeméti Centrum - 1986 (A szerk. gyűjteményéből)

A 80-as évek "Malom Központja" megújult termékkínálattal, hatalmas alapterületen, új bőr és szőrme shoppal, fiatalok butikjával stb-stb. csábította el vetélytársai elől a vásárlókat.

Az ezredforduló előtt és után belső változások vihara érte az országos áruházláncot. 1997-től a Skála Coop Rt. vette át a vezetést, akik két évre rá összevonták a Centrum és Skála áruházakat. Mivel a profil szempontjából utóbbi mutatkozott erősebbnek, a 2000-es évek elején már csak a köznyelvben szerepelt a Centrum...

  A Skála 2003-ban (Képeslap a szerk. gyűjteményéből)

Pár év múlva ismét tulajdonosváltás történt, mely egyben a nagyobb áruházak arculatváltásával és nagyszabású ráncfelvarrásával járt. Ebből természetesen a kecskeméti áruház sem maradt ki, kisebb változásokat leszámítva ekkor nyerte el mai formáját az épület. Megjelent többek között az új Skála lógó és megnyílt a nagy népszerűségnek örvendő Kaiser's is.

   Óccó, óccó! Vagy mégse?

A történetnek még mindig nincs vége... Az évek során nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt korábban eltervezték. Az akkori cégvezetés 2006-ban annak a kft.-nek adta el 6 Skála áruházát (Újpest, Kecskemét, Pécs, Szeged, Eger, Miskolc) mely egyben a Malom Központ tulajdonosi érdekeltségébe is tartozik...

Ugyanebben az évben az áruház főbérlője egy kínai cég lett, mely valljuk be, a gyártás helyétől függetlenül általában jó minőségű termékeket kínált. Ezért is volt olyan népszerű, valószínűleg erre emlékszünk a legtöbben. Ennek ellenére az áruház jelenlegi tulajdonosa, a Skála-Centrum Kft. nem volt megelégedve a bérlővel és annak színvonalával, így 2010-ben a végkiárusítást követően távozott a kínai bérlő.

   Kísért a múlt...

Még abban az évben beharangozták:   Az új főbérlő a Centrum Exclusive Divatház Kft., vagyis az 5 vidéki áruházban újra megnyílik a Centrum!

Emellett a Kaiser's-ből  Spar City lett, megnyílt a második Jakó cukrászda (és étterem) van egy új pénzváltó, Takarékszövetkezet és virágbolt, végül kaptunk egy új szórakozóhelyet is.

Érdekesség, hogy a mostani főbérlő tuljadonosa egyben a Szentkirályi Ásványvíz Kft. vezetője.

Ráncfelvarrás harmadjára. (Kép forrása: baon.hu)

 

 

 

 

Kárpótolva a régi Centrum vásárlóit, mára visszakerült eredeti helyére a régi emblémára hajazó új lógó, ám hozzá kell tennünk, hogy ma ez az áruház már nem az az országos presztízsű Centrum, ami egykor volt...

 

Kerekes Gyula

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:

Címkék: építészet szocializmus főtér áruház

2 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr453146619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úgy emlékszem, nagyon rondának láttuk, de megmagyarázták, hogy ez dizájn. De mégis inkább ronda dizájn.

Az emelettel kapcsolatosan: úgy tűni nemcsak álmodni kell tudni nagyot, hanem valamit meg is valósítani, és abból megélni: így aztán most tényleg jött az óccó, óccó!
Pártos Gyula nevét kellene az elütéstől mentesíteni
süti beállítások módosítása