Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Nagyapáink naplójából 7. - Centrumban az Alföld, avagy Kecskemét kultikus áruházai 2/2.

kecskemetblog 2011.09.05. 20:35

Második, áruházakkal foglalkozó cikkünkben a Centrum egykori konkurenciáját, a ma is nagy népszerűségnek örvendő Alföld  (és nem Alföldi!)  Áruház történetét kívánjuk kicsit részletesebben bemutatni.

Hagyományainkhoz híven ismét számos korabeli képet és emléktárgyat mellékeltünk. De csak azért, hogy ne lehessen olyan gyorsan végiggörgetni.

   "Minden időben!"

Az idén áprilisban 40. születésnapját ünneplő Alföld, fennállása óta Kecskemét belvárosának szerves részévé vált. Üzletei, különböző osztályai minden korcsoport számára nyújtanak valami érdekességet, amit sokszor ma is csak itt találunk.

 Kártyanaptár 1980-ból (Forrás: retronom.hu)

Costa Rica pörköltkávé-keverék, Elegant ballonkabát, Lehel hűtőszekrény, Palma camping... No persze ma nem egészen ilyenekért indulunk az Alföldbe, de a 70-es években többek között ezek a termékek is nagyot lendítettek a népszerűségi mutatón.

Sokan talán nem is sejtik, hogy abban az időben milyen viharos körülmények között jöhetett létre egy ilyen jellegű üzletház...

Az épület átadásakor - (Forrás: 55 éves az Univer cégcsoport)

Ahogy azt előző írásunkban is említettünk, a 60-as években már szűkösnek bizonyult a főtéri Állami Áruház (Centrum), emellett egyre több termék a hiánycikk kategóriába tartozott. A népességrobbanás korszakát élő Kecskemét már nem érte be egyetlen áruházzal... 

 

Kártyanaptár a 70-es évekből. (A szerk. gyűjteményéből.)

Egy korábbi rendelet értelmében a hazai nagyvárosokban csak állami kereskedelem működhetett, ám a vezetőség egy második kecskeméti áruház építését nem vállalta. A megoldást az 1968-ban kihírdetett új gazdasági mechanizmus jelentette, mely zöld utat adott egyes vállalatok és szövetkezetek saját beruházásainak.

Ennek tükrében 1969-ben lerakták annak az új üzletháznak az alapjait, mely egyszerre több, 13 áfész összefogásából valósulhatott meg 1971 áprilisára. Ekkortájt ez volt az ország legnagyobb kereskedelmi beruházása, melyben nem játszott különösebb szerepet az állam. Ezek után, kecskeméti mintára jött létre az országos Skála csoport is, melynek első tagja maga az Alföld volt.

Szembeszomszédék is építkeznek - 1972 (Újvári Lajos - Kecskemét)

A szövetkezeti áruház az (már korábban kitárgyalt) újjáépülő nyugati városrész első épülete volt, megelőzve a Szalagházat, Művelődési házat, Megyeházát és Pártházat. Piukovics Miklós nyugalmazott igazgató elmondása szerint soha nem látott tömeg, közel 4000 ember gyűlt össze az április 3-ai átadáskor. Ebből látható, hogy szükségszerű volt egy modern és korszerű (főleg) iparcikk üzletház.

A kor elvárásainak megfelelő, modern stílusú áruházat Peschka Alfréd tervei alapján építették, kinek nevéhez fűzhető a szomszédos Szalagház (egykori!) kinézete is. Munkásságát nívódíjjal és egy márványtáblával jutalmazták, melyet utóbbi épületén ma is megtalálhatunk... Khmm no comment...

Május 1. tér - 1977 (Karáth Imre: Bács-Kiskun megye képekben)

A 70-es, 80-as években az áruháznak több mint 20 tulajdonosa volt, de közülük mindig is az Univer rendelkezett a legnagyobb tulajdonrésszel, ami a kor törvényeinek értelmében legfeljebb az összes részvény 42%-a lehetett.

A "családok áruháza" mind városi és megyei szinten is hamar népszerűvé vált, köszönhető ez többek között az igényes és változatos áruválasztéknak, az udvarias és vevőbarát kiszolgálásnak. Hozzá kell tenni, ekkor a Centrum némileg háttérbe szorult, hiszen egy jól felszerelt áruházban szívesebben nézelődtek az emberek. Ettél függetlenül mindkét áruház megélt egymás mellett, az Alföld vezetőségének véleménye szerint, jó ha van konkurencia.

Kártyanaptár 1978-ból. (A szerk. gyűjteményéből.)
 
                  30 éves reklám a Petőfi Népéből.

A 80-as években már itt is szükségessé vált a fejlesztés és bővítés. Ennyi idő leforgása alatt  elavultak a pénztárgépek, szükösnek bizonyult az eladótér, de ugyanez vonatkozott a raktárakra is. A megoldást első körben egy tetőtér építése jelenthette volna, melyről tervek is születtek.

      Emeletráépítési tervezet (Kecskeméti Szemle - 1987)

Ezzel a megoldással közel 2000 négyzetméterrel bővülhetett volna az áruház, sőt a város is örült ennek az építészeti megoldásnak, olyannyira, hogy a Domus Áruház is erre a sorsa jutott volna. Ennek költségei közel 30 millió Ft-ba kerültek, így vélhetően a magas költségek miatt ez a tervezet soha nem valósult meg.

A helyhiány okozta problémákat végül máshogy orvosolták. A homlokzati kirakatokat beépítették, ekkor zsugorodott mai szélességére a járda, megszűnt az utcafronti esőbeálló. Emellett a raktárak egy részét is eladótérré alakították, valamint toldaléképítménnyel is bővült az üzletház, így értek el közel 1000 négyzetméter új eladóteret + további raktárakat.

Éjszakai fények... még az átalakítások előtt (A szerk. gyűjteményéből.)

Az Alföld fennállásának 15. évfordulóján rengeteg születésnapi akcióval várták a vásárlókat. Ekkortól nyílt lehetőség az iratmásolásra, a helyben történő cipőjavításra, utánfutó kölcsönzésre  vagy meglepő módon gumiköpeny cserére. Helyet kapott egy gyorsbüfé és zöldséges, valamint nyílt az áruházban egy takarékszövetkezeti kirendeltség, ahol (már akkor!) az Alföld kedvezményes áruhitelt nyújtott.

Ez idő tájt az éves bevétel elérte a 650 millió Ft-ot...

Érdekesség, hogy a 80-as évek közepéig nem voltak bérlők. Az áruház eladóterének nagyjából fele a különböző gyártók termékeit kínálta (pl. Videoton, Taurus, Lehel), míg másik felén az Alföld saját osztályai voltak.

Kitűző a 70-es évekből. (A szerk. gyűjteményéből.)

                                                                        Valószínűleg mindenkinek van egy-két olyan emléke mely az áruházhoz köthető... Az egyik legjobb példa talán a játékosztály... Hiszen hol máshol lehetett volna annyi Lego készleteket, vagy vasútmodelleket  kapni ha nem ott? A 90-es évek elején 1 km-es körzetben érezni lehetett azt az olajos illatot ami az Alföld tövében működő mozgóárus papírtölcséres minifánkjai árasztottak... Egyben itt találkozhattunk az első pénzbedobós, kampós plüssvadász automatával is.

A 90-es évek végén a Centrumhoz hasonlóan az Alföld is botoxkezelésben részesült, ekkor nyerte el mai formáját az épület. Két újabb, L alakú toldaléképülettel megvalósult az árkádsor és egy 3. bejárat, továbbá az eladótér a kezdeti 2200 helyett, mára több mint 6000 négyzetméter.

Az ezredfordulóhoz közeledve... (Kép forrása: bau-komplex.hu)

2002 óta az áruház 100%-ban az Univer tulajdona, így az általuk üzemeltetett osztályokon kívül (a gyártók helyett) ma már közel 70 bérlője is van az üzletháznak.

Az elmúlt években - habár az épületben változás nem történt - megújult környezetben találjuk az üzletközpontot. A Deák tér a 2000-es évek elején teljesen átépült, a Kiskörút érintett szakasza mára a térkép szerinti helyére költözött, és nemrég a környék is a főtérhez hasonló, egységes térburkolatot kapott.

Jóllehet a multinacionális versenytársak az évek során igencsak megszaporodtak, a belvárosi Alföld Áruház a maga stabil anyagi hátterével ma is, és reméljük még hosszú éveken át fogadja vásárlóit...

   Az Alföld látképe pár éve. (Forrás: wiki.worldflicks.org) 

 

Kerekes Gyula

 

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:

Címkék: történelem kecskemét építészet szocializmus áruház

Szólj hozzá!




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr883200307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása