Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Nagyapáink naplójából 2. – Reflektorfényben Vasmarcsa, Lenin és a többiek…

kecskemetblog 2009.06.03. 17:15

Következő cikkünk a város eltűnt szobrairól fog szólni, melyben megismerhetjük Vasmarcsa múltját és jelenét, ki és miért dobozolta be Lenint, valamint mi lett a "trombitás kislány" sorsa.


"Érckemény, puskás proletárasszony"


Talán így tudnánk legegyszerűbben jellemezni azt a gigantikus hölgyet, aki egykor a Rákóczi út főtér felőli végét díszítette egészen az oroszok kivonulásáig. Sokan nem is látták, vagy csak gyerekkorukból emlékeznek vissza "a csúnya nénire" ezért úgy gondolom érdekes lehet ez a cikk.

Vasmarcsa gondolata nem sokkal az 1956-os forradalom és szabadságharc után vetődött fel, rögtön Nagy Imre és társai kivégzése után.(nem véletlenül) Az emlékmű a Tanácsköztársaság 1919-es kikiáltásának állított emléket, illetve mártíremlékműnek is mondták, mert a közeli bírósági fogdából hurcoltak el még ugyanebben az évben, sok, később Orgoványon kegyetlenül kivégzett forradalmárt.
Az akkori városvezetés feltehetően 1958-ban egy pályázatot írt ki az emlékmű felállítására, melynek nyertes pályázója Hercegh Klára szobrászművész lett. Az alkotóval készült interjúból kiderül, hogy Vasmarcsa alakja, kicsinyített mása, már a pályázat előtt kész volt.

 „A szobor képzeletem szüleménye, semmi politikai tartalma nincs, az a nőalak akit megformáztam, számomra a szabadságot, a fellélegzést jelentette. Nem szabadna hagyni, hogy elkerüljön a helyéről!”


Valamikor a '70-es években...

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyilatkozta ezt felháborodva Herczegh Klára, mikor a Petőfi Népe újságírójától az interjúból értesült, hogy a szobrot biztosan elszállítják a helyéről. Az emlékművet 1959 március 21.-én leplezték le, melynek 5 méter magas talapzatát Körner József Kossuth-díjas építész tervezte. A szintén 5 méter magas, erőteljes női idomokkal "megáldott" bronz női alak jobb kezében fegyvert tart, míg másik kezével az ég felé mutat egy szokatlan testhelyzetben, ezzel utalva Delacroix művészetére.

Az 1990-es években fogalmazódott meg először a Vasmarcsa eltávolításának ötlete. Egyesek szerint a szobor nem csak a Tanácsköztársaságnak állít emléket, hanem az emlékmű a semmit sem kímélő durva erőszak jelképe, a megfélemlítés szobra és 1956 leverésének emlékműve. "Jól ábrázolja azt, amire emlékeztetni akar" , többek között ezért döntött a város az eltávolítás mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bicikliversenyzök tolják a szelet a Rákóczi út elején

 Lenin jön látogatóba...

Sokan talán nem is gondolnánk, hogy a Rávágy téri (hajdan hogy-hogy nem Lenin téri) Lenin-szobor Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása, a szoborhoz tartozó talapzat pedig Szrogh György építészmérnök munkája. A szobrot a Leninváros átadásával egy időpontban leplezték le.

Egy mai napig élő városi legenda szerint, a "bolti tolvajokkal háttal álló, menekülési irányt mutató" szobor nemegyszer közröhej tárgyává vált. Történt ugyanis, hogy vállalkozó szellemű fiatalok zsíroskenyeret helyeztek a népvezér város felé mutató kezébe, sőt űrhajós politikusnak titulálva poroltót is szereltek a hátára, melyből mondanom sem kell, hatalmas botrány kerekedett. Így persze azon sem kell meglepődnünk miért hívták ki a rendőrséget arra a pár gyerekre, akik egy tél folyamán hógolyózáport zúdítottak az emlékműre.

A szobor és a tér, számos ünnepség és megemlékzés helyszíne volt, ekkor felvonták a nemzeti színű és vörös zászlót, melynek póznái ma is megtalálhatók. 

Az oroszok kivonulása előtt nem sokkal megkezdődött az országban a "Lenintelenítés", így Kecskeméten is. Az MDF kezdeményezésére bedobozolták, becsomagolták a szobrot, hogy felkészítsék a szállításra. Ám az orosz katonák ezt nem nézték jó szemmel, így ők azonnal kicsomagolták az egészet. Ezért az áthelyezésre csak később került sor.

Az elfeledett Múzsa...

A képen látható különösen szép köztéri alkotás a "trombitás kislány" más néven a Múzsa.

1986-ban egy szovjet delegáció ittjártakor Inga Sztavinszkaja szobrászművésznőnek annyira megtetszett a város, hogy hazatérte után Kecskemétnek ajándékozta ezt a szobrot. A jótékonykodás mögött semmi politikai szándék nem volt, ez a művésznő ajándéka volt.

Sajnálatos tény, hogy a szobornak először trombitája, aztán az egyik, majd a másik karja is eltűnt vagy letört a sok gyerkőc miatt akik a szobornál játszottak. A végtagokat és trombitát a városnak mindig pótolnia kellett, de csak 1994-ig, mert a szobrot akkor végleg elszállították a Piaristák Teréről. A Múzsa azóta biztonságos helyre került, a Kodály Iskola területén található.

 A költöztetés 

1990-ben, majd 1991 májusában is több határozatot hozott a közgyűlés, melynek eredményeképp - első körben - 1990. május 7-én leemelték a Lenin-szobrot, majd a pártnagyságok (Vágó Béla, Buday Dezső, Molnár Erik, Szalvay Mihály) mellszobrát távolították el a Vasútparkból, illetve számos emléktáblát leszereltek az épületekről. Megállapodtak abban is, hogy a Május 1. téri (Deak téri) "Hármaskő" emlékmű - az évszámok lecsiszolását követően - és a Szimforopol téri emlékkő egyelőre maradhat. Ezek mai napig megtalálhatóak.

Az eltávolításhoz körülbelül 200.000Ft-ot kellett elkülöníteni a költségvetésből, viszont ezt az összeget a város nem tudta egy összegben állni, így a legnagyobb falat -a tanácsköztársasági emlékmű - ügye egy évvel későbbre tolódott.

Megkezdődött a Vasmarcsátlanítás

A hölgyet végül a Városgazdasági Vállalat emberei emelték le 1991. június 5-én, reggel fél 10-kor.

 

 

 

 

 

 

Ám a munkálatok még korán sem fejeződtek be. A város 3 különböző pontján, 3 szovjet emlékmű -obeliszk- várt még a bontásra, nevezetesen a Szabadság téri (azon a kis téren állt amit most alakítanak át), a Vasútparkban és a szovjet temetőben található emlékművekre várt bontás. Utóbbit a város végül meghagyta.

Az említett két obeliszk bontása 1992-ben történt meg.

Először a díszeket távolították el...                                       ...majd kezdődhetett a tényleges bontás.

 

 

Felhívnám a blog olvasóinak a figyelmét a június 20-án megrendezendő Múzeumok Éjszakája programsorozatra, melynek keretében most még utoljára megtekinthető Lenin és Vasmarcsa a Kecskeméti Városgazdasági Kft. Béke fasor 71/a. címen lévő telephelyén (temető mellett). Mindkét szobor ideiglenesen, hosszabb időre a keceli Hadtörténeti Múzeum birtokába kerül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szocializmus "remekművei" ma, a Városgazdasági Kft. telephelyén.

 

 Kerekes Gyula

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (3/5)
szerintetek: (4,7/5)

Címkék: napló szobor szocializmus

5 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr31147009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Az MDF kezdeményezésére bedobozolták, becsomagolták a szobrot, hogy felkészítsék a szállításra."

Emlékeim szerint épp az MDF-volt az aki nem akart az oroszokkal konfrontálódni és nem akart állástfoglalni a Lenin szobor ügyében. Az akkor még valóban fiatal és valóban demokrata Fidesz lépett az ügyben: pl rendre tettek különböző táblákat a nyakába, letakarták a fejét, stb...

A szovjetek kivonulása előtt volt egy "SZÁSA, VIGYETEK MAGATOKKAL" tábla is a nyakában. Azt én raktam fel annó :-)))

@Tungus: fúú ez tök jó =)

Anyukámnak mutattam a cikket, mondta, hogy az ő unokatesója is javában Lenin-gyalázó volt fiatalabb korában =)

@Tungus: leírnád a sztorit? Téged nem kergettek meg a rend őrei? =)
Mivel 70-es születésű vagyok, én már majdhogynem következmények nélkül tudtam "komcsizni" :-)

Mai napig mosolygok, ha valaki arról beszél, hogy a 80-as évek közepén-végén micsoda bátorság kellett ahhoz, hogy belépjen valami demokratikus szervezetbe megdönteni a rendszert. Fenéket... főleg nem egy álmos kis megyeszékhelyen

egyébként szerintem hülyeség minden ilyen szobrot eldugni.
attól még megtörtént, hogy nincs ott az emlékmű. meg akkor már töröljük el az emléknapot is. szerintem. sőt. a töri könyvből is radírozzuk ki, úgy hátha javítunk a helyzeten. (nyilván nem kell minden szobrot megtartani, de nem hinném, hogy van értékelhető kommunizmus emlékhely Kecskeméten.)
@bambi_a_hős: pont most jövök a vasmaristól :) a múzeumok éjszakájáról... és ezt beszéltük mi is a barátaimmal, hogy simán fel lehetne állítani őket a városban egy kevésbé frekventált helyen, vagy ahol találnának neki megfelelő helyet. Ezek a szobrok most már műemlékek, és művészeti alkotások, egy kor lenyomatai, és egyáltalán nem tiltott jelképek sztem... ennyi erővel lebonthatnánk a szocialista realista házakat is... sőt, hát ahogy Bambi is mondja, a törikönyvekből is ki lehetne törölni.
Az meg a másik, hogy basszus kulcs, nehogy már felvigyük Lenint, és Vasmarcsát a nagy Budapestre, a nagy nagy szoborparkba... tök béna... kéne keresni a kis városunkban egy erre alkalmas teret, és ott csinálni egy oldtimer szabadtéri "múzeumot"...ennyi..
süti beállítások módosítása