Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Honlapot és publicitást kapott a Szentháromság temető

EXplorer 2009.06.11. 19:19

Olvasónktól kaptuk a hírt, illetve az alábbi cikket, fogadjátok sok szeretettel.

Napjainkban méltatlanul kevés szó esik Kecskemét egyik legrégebbi temetőjéről, a Szentháromság temetőről.
Ezt a hiányt próbálom szerény eszközeimmel befoltozni, úgy hogy egy digitális kiállítást készítettem, amely a  http://libstud.bibl.u-szeged.hu/~molnar címen elérhető el.
Az csupán a véletlen műve, hogy idén áprilisban volt a Szentháromság temető fennállásának 290 évfordulója.
A témaválasztás teljesen önkényes volt, nem kaptam felkérést az oldal elkészítésére. Az volt a célom, hogy a Szentháromság temető is „felkerüljön az intenetre”, hiszen véleményem szerint olyan kulturális értéket képvisel, amely megérdemli azt, hogy foglalkozzanak vele.

A temető története dióhéjban

A Szentháromság temető 1739 áprilisában nyílt meg a pestisjárvány miatt, az évszázadok során  több alkalommal is bővítették, 1927-re érte el legnagyobb kiterjedését (ekkorra fejeződött be a betonoszlopos kerítés megépülése).
A temető lényegében már a húszas évekre körbeépült, a város 1929-es térképén már látszik a máriavárosi vasútvonal, azaz a további bővítés lehetetlenné vált.
Hatvanas évek elején a lakásépítési program miatt, a temető területe körülbelül felére csökken.

Szeretném megcáfolni azt a szóbeszédet, hogy a régi leninvárosi panelházakat (ld. a képen) szándékosan azért építették oda, hogy a temetőt tönkretegyék.  A lakótelep keleti részét, a mai Szabó Kálmán utca környékét annak alacsony fekvése miatt temetkezési célra nem használták
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a  Mátis Kálmán utca környékéről körülbelül 2500 sírt exhumáltak.
A temető lezárása után az „új” Köztemetőbe exhumálták a temetőben nyugvó híres kecskemétieket (többek között Katona József, Kada Elek, és Lestár Péter sírját), valamint 1985-ben az árpádvárosi víztorony építésekkor ismét csökkent a temető területe.
1989-ben volt felmérték a megyében található síremlékeket és emlékműveket, (ma ez az adatbázis a Katona József Megyei Könyvtár honlapján Történelmi és kegyeleti emlékhelyek lapon tekinthető meg). Dr. Mayer Antalné végzete a Szentháromság temető felmérését, körülbelül 60 sír került be az általa készített leltárba.  Az elkészült digitális kiállítás is ezt a listát veszi alapul.
1998-ban Juhász István: Kecskemét város temetői című könyvében jelent meg az eddigi legteljesebb temetőtörténet.
Az ezredfordulót követően indult el a temető rekonstrukciója.

Érdekességek

A temető építészeti központja a kálvária, és annak közvetlen környéke. Itt helyezkednek el a legfontosabb síremlékek: Ferenczy Ida (Sissy társalkodónőjének mauzóleuma), a Farkas Kápolna, és a temető legnagyobb síremléke a Nemes Kovács család sírja is. A temetőbe látogató művészettörténészek szerint a kálvária környéke egy XIX század végi temető képét konzerválja.
Innen távolabbra esnek az első világháborús hősi parcellák, a sírszobor Imre Gábor kecskeméti szobrászművész alkotása. Ugyancsak az ő nevéhez köthető a Daróczy sírbolt angyalszobra is.
A Katona József Gimnázium előtt álló Mária szobrot megrendelő Csabay János sírja is a Szentháromság temetőben található.
A Szentháromság temető eredetileg két nagy kovácsoltvas kapuval rendelkezett az egyik, ma is megtalálható a Küküllő utcán. A másik eredetileg a mai Rávágy téren volt, és a Leninváros építésekkor bontották el. A kapu a MÉH-telepre került, onnan pedig a piarista rendházhoz. Ma a rendház Erdősi Imre utcai bejárata, illetve egy kisebb része a piac és a kollégium „kiskapujaként” üzemel.

Születőben a „kecskeméti Házsongárd”, avagy mi lesz veled Szentháromság temető?

Közelmúltban felújították az I. világháborús temetőt, és most újítják fel a Kálváriát is.
Becslések szerint körülbelül ugyanannyiba kerülne a temető kegyeleti parkká alakítása, mint az egész terület megtisztítása.  Nemrégiben indult be a kálvária környékének műemléki védettség alá helyezése is.
Azt, hogy húsz év múlva mi lesz a temetővel, azt még senki sem tudja biztosan, de a kilátások biztatóak.

A  weboldal készítőjéről

Könyvtár-informatikus hallgató vagyok  Szegeden,  és ez az oldal az én szakdolgozatom.
Félreértések elkerülése végett: nem állok közvetlen kapcsolatban sem a Római Katolikus Egyházzal, sem pedig a Városgazdálkodási Kft.-vel, tehát a temető jövőjével, illetve temetkezéssel kapcsolatos információkkal sajnos nem tudok szolgálni.
A weblap körülbelül egy éves munka gyümölcse, ha lesz rá lehetőségem 2 év múlva szeretném teljesen felújítani, a digitális kiállítás helyett inkább az adatbázis, esetleg a majdani „hivatalos lap” irányába elmozdulni.
Minden kedves érdeklődőnek hasznos böngészést kívánok!
Várom észrevételeiket akár a szentharomsag.temeto@gmail.com-ra, akár a fórumba, akár a kommentek közé!

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Címkék: történelem temető

13 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr491179162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapasztalom jómagam is, hogy egyre nagyobb publicitást kap a Szentháromság temető. Legutoljára épp a kálvária kapcsán hallottam róla, amit a cikk is megemlít.

Egyébként más városokban is van hagyománya az elhagyatott, bezárt temetők hagyományápolásának, köztémává emelésének?

Mit jelent a "kegyeleti park"? Nem a szó értelmezésével vagyok gondban, hanem a szó mögött rejtőző funkcióval. Egy park, ahová kijárhatok sírhalmokat nézegetni és egyéb emlékműveket látni? Egy temető, ahova csak úgy elmennek sétálni az emberek? Esetleg a turistavonzó látványosság? Vagy csak én nem látom a nagy lehetőséget?
érdekes cikk és oldal, de a honlap firefox alatt tuti nem 100%-os.
@EXplorer:
Más városokban általában csak a hősi temetőket tartják karban (, ennek leginkább diplomáciai okai vannak), a lezárt városi temetőkkel kevésbé foglalkoznak.

A kegyeleti park kb. azt takarja, amit leírtál, egy park ahol lehet sírokat nézni.
Egyetértek abban, hogy elsőre nem hangzik túl biztatóan, de van benne fantázia. Ha sikerülne egy hasonló sírkertet csinálni, mint a pesti Fiumei úti temető (nemzetisirkert.hu) akkor az biztosan vonzana turistákat is.
Már most is sokan keresik fel a temetőt, olyanok akiknek nincs "közvetlen kapcsolata" a sírkerttel.
@Tommm:

Ha megírod mi nem működik megpróbálok javítani rajta. Nekem működött minden...
Nálam is jó FF alatt.
Viszont rögtön a nyitólap kár, hogy csak fehér lap, tuti már rögtön ott megjelentetném az üdvözlő szöveget, vagy linkeket, stb.
Miért pont 2 év múlva lesz felújítva? :)

Érdemes lenne amúgy mondjuk az egyház felé is publikálni a dolgot, akár ezen cikken keresztül is. Hátha mondanak rá valamit :)

Nagyon jók a panoráma képek is.
@EXplorer:

Azért pont két év múlva mert a mesterképzésen is kell majd szakdolgozatot leadni. Ha egy mód van rá akkor ezt a témát szeretném kibővíteni. :)

A nyitólapról meg általában a webszerkesztésről annyit, hogy túl sokat akartam és messze nem lett olyan mint amilyet szeretem volna. Kb 1,5 éve találkoztam először a html-el, és ebben az oldalban vannak Ajaxos megoldások is. Visszagondolva célszerűbb lett volna egyszerűbb lapot csinálni.
jó kezdeményezés!
szép megvalósítás!

hogy találkoztál először a temetővel? mmint honnan jött a gondolat, hogy egyáltalán ezzel a témával foglalkozz?
Kedves Sanyi, nagyon örülök, hogy itteni közönségnek is publikálta, üdv: KK
@vilaglato: Három főbb oka van amiért megszületett ez a honlap:
1. A temető környékén lakom, szóval már régóta tudok róla.
2. A tanszéken volt arra lehetőség, hogy digitális kiállítást készítsek szakdolgozat gyanánt.
3. Olyan szakdolgozatot szerettem volna készíteni, ami mások számára is hasznos. Ennyivel szeretnék hozzájárulni a város kulturális értékeihez.

Kombináltam a kellemest a hasznossal :)
Végre valaki legalább annyira érdekesnek találja a temetőt, mint én. Kezdő középiskolásként rengeteget jártam a temetőbe, pusztán a látványért és azért a megnyugtató érzésért, ami a hely bebarangolásával eltöltött. Nagyon megörültem ennek a kezdeményezésnek:)))) Hajrá!!!!
@Petrus87: naaa, miket meg nem tud az ember :D
Hétfőn megvolt az államvizsga, ahol a szakdolgozatom-honlapom jelesre értékeltetett :)

A honlap valószínűleg még nyár közepéig marad fent a libstud-os címen, ezért igyekszem mielőbb új szervert keresni.

Amint megvan az új URL közölni fogom.
@Msanyi: gratulálunk!
várjuk majd az új linket és módosítjuk a posztban is majd.
Érdemes lenne már-már saját domainen, saját tárhellyel futtatni, nem? vagy annyira azért nem akarod komolyan tolni?
süti beállítások módosítása