Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Borzalmas a volt sajtószékház előtt épülő park

EXplorer 2009.06.16. 10:17

Ezzel a tárggyal kaptuk Tisztelt Olvasónktól az alábbi levelet, amellyel kapcsolatban nem lenne illő, hogy állást foglaljunk, de kíváncsiak vagyunk mások véleményére is! Várjuk a kommentek között!

A volt szovjet emlékmű helyén Farkas Gábor tervei alapján egy új közpark épül. Világítást, új padokat, térkövezést és akadálymentesítést kap a kis tér, amely korábban igen elhanyagolt és lerobbant volt.

"Nagy felháborodással és egyben  szomorúsággal  figyelem nap, mint nap a Főtéren épülő új parkot. Sajnos nem a természet, a zöld iránti igény és a volt Petőfi Népe Székház patináns épületének figyelembe vétele illetve az ehhez való hangulati harmóniára való törekvés vezette a park tervezőjét. Valószínű nem sokat időzött  a Liberté és a volt szerkesztőségi épület közötti sétálóutcán , hogy onnan szemlélje a várható összhatást.
 
Esetleg a már így is meglévő betonjárda tenger mellé egy hangulatos, középen zöldnövények, gömbfasor, alatta padokkal /nem fémpadok melyekre józan ésszel senki sem ül, miután a nap jól felmelegítette őket/ díszített park lehetett volna és én úgy gondolom ehhez nem is igazán kell főépítésznek lenni, hogy ezt megtervezzék!
 
Felháborító, hogy Kecskemét városa megint egy olyan új foltal fog bővülni /az adófizetők pénzén/, amely a disszharmóniát tükrözi.
 
Tisztelettel
Egy Kecskeméti Lakos"

Az épülő új közparkról további információk itt és itt. Várjuk a véleményetek!

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (2,5/5)
szerintetek: (1,7/5)

Címkék: építészet főtér

15 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr311179503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

volt szerencsém tavaly nyáron végig kísérni a terv néhány mozzanatát, mert Farkas Úrnál voltam nyári gyakorlaton.
Ami a T. levélíró megfogalmazott az való igaz, mármint észrevételei jogosak... csak nem tudja milyen építészeti koncepció áll a tervezés mögött, amihez a legjobb ember épp, hogy Farkas Gábor, akinek keze munkáját dícséri az egész főtér.
A megrendelő, a Kecskeméti Önkormányzat, azzal bízta meg az építészt, hogy kezdjen vmit azzal a leszakadó térrel. Kikötés volt, hogy majdnan ott kirakodó vásárok rendezésére alkalmas tér legyen, és hogy igényes anyagokat használjon fel.

A tér korábbi állapotát vizsgálva, sztem mindenki számára nyilvánvaló, hogy egy "zárványról" van szó, ami se a liberté, se a sajtószékház felé már évtized óta nem nyitott, és egyáltalán nem is volt vele semmilyen kapcsolatban. Úgyszintén a főréttel sem. A tér közepén pedig volt egy nagy szobortalapzat, amiből később ilyen zöld flekket csináltak. A téren korábban is voltak kirakodó bódék, amik a tér két hosszanti oldalán sorakoztak (főleg).
A burkolat már teljesen tönkre volt menve, és a tér állapota pedig tarthatatlan volt.

Farkas Gábor vezérelve a régi és az új szerves kapcsolata, vagyis, hogy ha építünk vmi újat, akkor az tömegében, arányaiban, struktúrájában stb. utaljon a régire (a múlt tisztelete), de ne másolja le a régit, hanem adjon többletet. Értelmezze újjá a régit, ne okozzon a helyi emberek számára merőben újat, a megszokottól teljesen eltérőt. Szóval Farkas Gábor építészete nem egy úttörő és öncélú, hanem egy alázatos, és eléggé szerves, organikus építészet.

Az Ő koncepciója pedig ebből már érezhető is, hogy mi volt: tartsuk meg a zárványságot, ne vágjunk ki fákat, (a nagytemplom irányából 1-2 fát ki fognak vágni, hogy legyen vizuális kapcsolat), ne változtassuk meg a tér rendszerét, nyitási irányait, ne akarjunk versengeni se a székházzal, se a libertével. A zárványságból kifolyólag a tér befelé forduló, anyaghasználata eltér a többi résztől, de azért a fő struktúrát meg is őrzi (középen, a régi szobortalapzat helye meg van jelölve piros burkolattal).
Az oszlopok között majdan textíl bódék fognak állni (ha épp szükség lesz rájuk, de persze utánna rögtön le is bontják őket). A fém padok pedig mindenbizonnyal az oszlopok fém flikkflakkjára utalnak.
Az pilléreken pedig kerámia burkolat is található (vörös színű), ami Farkas védjegyeként is tekinthető, ugyanis kb. minden épületére kerül. Ennek oka, hogy Kmétnek híres a kerámia stúdiója, és úgy véli az építész, hogy egy ház, vagy egy építmény akkor lesz igazán szép, ha azon érződik a mívesség, az, hogy az építész átgondolt minden részletet és hogy meg is bütykölte azokat (mint hajdanán pl. a gótikában, vagy a barokkkban), Kméten pedig ezt a mívességet a helyi "építőanyaggal", a kerámiával tudja elérni... ja, és ha nagyon művészetkritikusok akarunk lenni, akkor felfedezhetjük a párhuzamot a szecesszióval, ami ugye nagyon is dominál néhány régi kméti épületen...

Egyszóval, nem biztos, hogy az, ami oda lerakásra került, az egy öncélú és szar dolog, hanem tudni kell olvasni a sorok között...
nem is tudtam Ken, hogy te ilyeneket is tudsz mondani. :O
@ken: ez igazán szép összefoglaló!
egyébként szerintem is jó, ami ott épül, bár épp vasárnap voltam Siófokon, ahol szintén kis tér volt, de ott szép, virágos-ligetes kialakítás volt, ami esetleg ide is jobban passzolt volna, mint a fémes hangulat.

Mindettől függetlenül, biztos, hogy jobb lesz, mint ami volt!
sztem nem borzalmas, csak jellegtelen.
a pisilős bokrokért meg kár:D
hát, most néztem meg közelebbről is a teret: nem tudom ez műszakilag át lett-e adva, de amilyen pocsék a lerakás minősége...
lepattogzott kőlap szélek, hiányos fugázás, vízszintezőt nem ismerő lapok egymás mellett...

jó kis hangulatos tér lenne ez, de nagyon hiányzik róla valami virág, valami beültetés, valami extra...
No, kutakodtam kicsit, itt egy laza 10 perces videós interjú Farkas Úrral, hát érdemes megnézni ahogy egy szuszra löki a rizsát a riportercsaj melleit bambulva..

http://civilnaplo.hu/hun/s_!news/i__7/i__5257/

Kedves olvasónk minimális fizikát tanult volna, akkor látva a pad szerkezetét, ki tudná következtetni, hogy az biza nem melegszik fel egykönnyen ;) De ha valaki kételkedik, javaslom tesztelje őket az ELTE-TTK-n. A korábbi, suttyó gördeszkásokkal telt "pisilőpark" valóban harmonikusabb volt :)

Nekem speciel bejön, bár középre valóban elfért volna még1 fa/ bokor.

Ha van egy kis esze a városnak, középső részt kiadja mobil kávézónak, vagy valami hasonlónak.
tegnap este voltam bent a téren, és zsúfolásig volt telve :) szóval az emberek használják...
Na, majd az lesz a fasza, amikor végre elkészül a pillérek közti ponyva is ;) attól megint változni fog a tér arca :)
amúgy meg sztem a kis kiárusító asztalkák nagyon gázok :S különösen, hogy elfoglalnak néhány padot... nem értem, hoyg a borutca alkalmából miért nem rendeztek be ezen a téren valami elegáns kis kiülős teraszt? Nem is lenne akkor ott 86 tonna ember, hanem csak amennyi le tud ülni, és sokkal hangulatosabb lenne ...
@ken: ahol bor van, ott emberek is vannak :D

amúgy igen, azzal, hogy az árusok betelepedtek tényleg csak egy átmenő tér lett belőle, mert leülni szinte sehova sem lehetett...
@EXplorer: én tegnap este találtam padot..illetve padon ülő ismerősöket =)
az árusokat én sem oda telepíteném, a mobil "kávéház" ötletét pedig támogatom, néhány szék, asztal, bárpult, itallap kávékkal, koktélokkal, néhány röviddel, borral, kedves kiszolgálással és nem túl borsos árakkal =)

"Ahol bor van, ott emberek is vannak" - fura, de tényleg nagyon sokan voltak bent az utóbbi estéken. Nem csak körülnéztek, hanem sokan boros poharakkal (450Ft/db), üveges borokkal (átlag 1500 Ft/üveg) a kezükben sétálgattak. Akkor most nincs is gazdasági válság? Vagy mindenki ünnepel? =)
@scoutin: hát, azért ott a kommentemben az a "szinte" szócska, ami azt jelenti, hogy lehetett találni helyet, de javarészét az árusok foglalták el.

Válság: sztem egy este 2000 Ft-ot talán meg lehet engedni az embernek... már ha épp borozásra szeretné ezt az összeget elkölteni...
Ettől függetlenül szerintem 0Ft-ból is egész jól lehet érezni magunk a főtéren ezeken az estéken :D
@scoutin: sztem az emberek azért fizetnek ki ennyi pénzt "lelkiismeret furdalás nélkül", mert van a helynek feelingje, legalábbis én azt veszem észre magamon, hogy úgy "beránt" a borutca :) szóval le a kalappal az előtt, aki kitalálta annak idején...
az a jó Kecskeméten (ellentétben mondjuk Bp-tel), hogy kicsi város, és az ilyen kulturális események jobban megmozgatják az embereket, hiszen nem nagyon van más alternatív "főtér", kevesebb az ember, és úgy az emberekben benne van pszichésen a főtérnek a fontossága és szeretete (ugye, ez a városunk fóruma és kb. a leggyakoribb találkozóhelye is a többségnek).
@ken:
A hozzászólás alapján egyértelmű, hogy "ken" véleménye szubjektív vélemény volt.
Mielőtt megírtam volna a véleményem a parkról igenis utána néztem a megbízó, vagyis az Önkormányzat elképzelésének, mely természetesen alapkoncepcióként támogatott volt.
Amit én főként kifogásolok az, hogy hangulatot nélkülőző új parkról van szó, és könyörgöm, ne azt nézzük, hogy szebb mint a helyén álló park volt. Ha több tíz milliót költünk egy új park létrehozására akkor az legyen tökéletes.
Egyébként még midíg lehetne rajta segíteni, hangulatában, ha középen egy pár fából álló gömbfasort telepítenének.
A "tudni kell olvasni a sorok között"-re hivatkozva pedig úgy gondolom a hozzászóló azért tud ilyen jól olvasni mert ott volt a nyári gyakorlaton és nagyon elfogult.
Gondolom minden kecskemétinek joga van véleményét kifejezni egy közpénzen finanszírozott térről, én hozzászólásomban nem használtam az "öncélú és szar" szavakat, úgy gondolom ha beszélünk valamiről akkor azt lehet kultúráltan is.
@ild: jaja, nyilván elfogult vagyok, ehhez nem fér kétség... de sztem Te nem néztél kellőképp utánna az Önkormányzat "elképzelésének", ugyanis itt nem egy parkot szerettek volna létrehozni gömbfasorral, és virágágyással, hanem egy rendezvényteret, ami helyet ad a legkülönbözőbb rendezvényeknek... szóval a cél az volt, hogy egy jól kihasználható "üres" tér legyen itt, és nem egy olyan, ahol hűsölni lehet a gömbfák alatt :) egyenlőre ebből nem lehet még semmit se érzékelni, mert még a tér be sincs fejezve (hiányoznak a vászon árnyékolók a pillérek között), és még nem is tudták berendezni semmilyen rendezvény számára...

Az hogy nincs hangulata, az minden bizonnyal abból fakad, hogy halottnak és üresnek találod... hát ennek a térnek ilyen, berendezetlen rendezvénytér formájában ez a hangulata :S igazából kb. nincs is benne semmi "extra", pusztán át lett rakva a burkolat egy másik anyagból, került a szélére néhány pad, és egy raszterben pedig néhány oszlop, néhány vertikális elem, ami felkiáltójelként és helykijelölő jelként került oda. Funkciója is kb. maradt a régi, ugyanis itt régen kis pavilonos vásárok voltak, vagy pl. a Csiperó idején itt állították fel a központi sátrat.

Amit Farkas Gábor csinált az nem más, mint, hogy felújította a teret és megteremtette az építészeti rendet, a régi és a város jövőbeli koncepciójának megfelelően... miszerint legyen itt egy rendezvények tartására alkalmas tér. És a rendezvénytér mint olyan, az leginkább akkor van jól "megfogalmazva", ha inkább törekszik a rendezvény kiemelésére, minthogy "öncélúan" a figyelmet a térre irányítsa. Reméljük sikerül majd még idén nyáron ide telepíteni vmi "rendezvényt" és akkor végre elveszti a hely a "szüzességét"...

Szóval, a véleményed igenis jogos, mindaddig, amíg úgy vélelmezzük, hogy ez a tér "egy park", viszont így, hogy ez nem egy park, hanem egy rendezvénytér, így már sántít...
@ken: Azt hiszem, hogy a tegező módot kihagyhatjuk és vallom, hogy egy úgynevezett rendezvénytér is lehet hangulatos. Nekem egy buszmegálló hatását idézi a tér.
Elmondtam a véleményem, mint ahogy mindenki megteheti ezt természetesen és nincs szükségem arra, hogy mások győzködjenek a tér szépségéről.

Mindenesetre köszönöm ken véleményét is.
süti beállítások módosítása