Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Száznegyven fiatalt táboroztattak a kecskeméti cserkészek

EXplorer 2009.07.31. 23:55

Sőt, a címben olvasható szám még kevés is, hiszen ezen cikkben csak egy cserkészcsapat táboráról adunk hírt, holott a városban összesen három is működik. Ezáltal, ha mindegyik táborról szólnánk, háromszázas létszámot lenne illő említenünk.

Idén is megrendezte szokásos nyári táborát a városban működő 118. sz. Kalazancius Cserkészcsapat. Ezúttal az Eger melletti Szarvaskő közelében található erdős-ligetes terület adott otthont a tábornak. A helyszínről annyit érdemes tudni, hogy egykoron itt működött a helyi szénbánya, ennek nyomait még ma is fel lehet fedezni: bánya bejárat, a kisvasút ittmaradt állomásépületei, a bányász lakások, stb.

A cserkésztáborok hangulatát a keretmese adja, amely alapját idén a sokak által ismert Harry Potter c. könyv adta.

A Teszleg süveg elmaradhatatlan kellék

A tábori élet hat altáborban zajlott, ennyi embert másképp nehezen lehetne foglalkoztatni. Az átlagéletkor valahol 15-16 év körül lehetett, az 5-es korosztálytól egészen az egyetemista korosztályig képezték a részvevők a tábori létszám törzsét.

Tábor asztal és pad - kényelmes :)

A cserkészek saját maguk építették fel a szükséges építményeket (sátor, asztal, pad, tűzhely, ...), majd kezdődhettek a programok: lehetőség volt a teljesség igénye nélkül sportversenyeken, kézműves foglakozáson, "beugró" c. szituációs gyakorlaton, beszélgetős programon, méta bajnokságon, nyomozó és kereskedő játékon, horror, vagy épp meserdőben részvenni, lazítottunk az egri strandon, illetve túráztunk is: a Szalajka-völgy és vízesés megtekintése után fel a Bükk fennsíkra, majd éjszaka közös alvás a szabad ég alatt és másnap visszaérkezés a táborba.
A cserkésztáborokban az idősebbek is megtalálják számításaikat: számukra idén többek között ún. "drop out" programot szerveztünk, amely során bekötött szemmel autóval elvittük őket a tábor területéről, majd kellő távolságban kitéve őket csak egy tájolót és irányt megadva kellett hazatalálniuk. A legjobb szintidő 3 óra volt, de átlagosan 6-8 óra kellett a sikeres hazataláláshoz. Lehet majd mit mesélni az utókornak... :)

Csodálatos panoráma nyílik a Tar-kőről

A túrázás szinte elmaradhatatlan velejárója egy-egy tábornak. Nem öncélú gyaloglásról van szó, hanem a természet szépségének felfedezése, a teherbírás és az egymásra való odafigyelés és önmagunk megismerésének kiváló alkalma ez.


Hangulatos esti teaház

A táborozás folyamán a sűrű programok mellett -amelyek garantálják, hogy senki sem fog unatkozni-, igen fontosak az élményszerű események is. Esti teaház, vagy épp a tábortüzek mind-mind ezen élmények átélését segítik elő.

Óriás tábortűz

Ha megkérdezünk egy részvevőt a tábori élet pozitívumairól, általában a nagyszerű hangulatot, a kiváló közösséget említik elsőként. S, valóban a cserkésztáborok arról szólnak, hogy a keretmese és a programok mellett valóban olyan közösségi élményt nyújtsanak a gyermekek számára, amelyek meghatározóak lehetnek életük folyamán, s a rohanó életben talán észre sem veszik, elrohannak ezen értékek mellett: az egymásra figyelés, a közösségért való tevékenyedés, a jó hangulat, az önállóság, a teherbírás, az önismeret és nem utolsó sorban az önfeledt, vidám, de mégis értékes szórakozás. A másik fontos dolog, hogy mindenki a saját korosztályának és érdeklődésének megfelelő programot kapja, erre is külön figyelnek a tábor szervezői, akik nem mellesleg munkájukat önként és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül vállalják.

íme, 140 ember

Végezetül egy részvevő véleményét idéznénk, s reméljük, hogy ezen rövid ismertető kicsit közelebb hozta hozzátok a cserkészeket, akik ugyanolyan emberek (sőt! semmivel sem különbek, csak épp ebben az életformában találták meg az életük folyamán felmerülő kérdésekre a válaszokat), mint Ti, Kedves Olvasók!

"Gratulálok a szervezőknek, mert idén tényleg kitettek magukért. A programok igényesek voltak, pörögtek, az ellátás szintén átlagon felüli volt, a keretmese egyértelműen siker és nem utolsósorban az időjárással sem volt különösebb probléma. Egy szó mint száz jól éreztem magam, várom a következőt;) "

További fényképek itt találhatóak. Kérdések, észrevételek pedig jöhetnek a kommentek közé!

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Címkék: cserkész

7 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr861280733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a cserkésztáboraink olyanok, mintha létrehoznánk egy önálló, önfenntartó világot a nagy világon belül :) és ez a világ majdhogynem egy olyan világ, amiben egyikünk sem él igazán az év többi napján. Mindenkit a jó dolgok irányítanak, hogy vmi jót tegyünk a közösségért, ki-ki a maga szintjén. Az átlag cserkész az őrsén belül igyekszik, a vezetők pedig a saját kis őrsükben vagy rajukban.
nem mondanám igazi "pihenésnek" a cserkésztábort, hanem inkább jobb szó, az hogy cserkészkedés, egy természethez közeli és közösségi élményekben sokkal gadagabb együttlét, ahol ugyan van lehetőség kikapcsolódásra, de a fő hangsúly igazán a mindennapi "életvitelen" van, ami tényleg egy külön világ :)
@ken: köszönjük ken a hozzáfűzést,ezek szerint több cserkész olvasónk is van,aminek örülünk:)
hmmm, jó hangulata lehet egy ilyennek!
300??? Ugyan! Vagy a Refi
300??? Ugyan! Vagy a Refi
ha már szóba került a református gimnázium, az iskolánk cserkészcsapatának képei a mi nyári táborunkról: galeria.vetessy.hu/Default.aspx?ev=2009&esemeny=Csapatt%C3%A1bor%20-%20T%C3%A1lodi-r%C3%A9t&album=Halasi%20Laci%20k%C3%A9pei (Nagyvázsony mellett, a Tálodi-réten)
süti beállítások módosítása