Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Milliárdos beruházások Kecskeméten 2. - Többszintes bevásárlóközpont épülhet a KTE-pálya helyén

kecskemetblog 2012.01.25. 14:05

Előző bejegyzésünkben kiemelten foglalkoztunk a Rákóczi út végén építendő új pályaudvarral. A beruházás érdekessége, hogy a volt KTE-pályát birtokló Magnum Hungaria Kft. a városfejlesztőkkel együttműködve tervezte meg új, több mint 60.000 m2-es bevásárlóközpontját. Ebben az esetben, egy KÖKI Terminálhoz hasonló épületegyüttes jöhet létre Kecskeméten is.

pláza011.jpg

A tervezett kereskedelmi létesítmény részleteiről Vanyovszki Máriát, a fejlesztő Magnum Hungaria megbízásából eljáró Real Management Kft. illetékes munkatársát kérdeztük:

V.M.: Bevezetésképpen szeretnénk elmondani, hogy a beruházó Magnum Hungaria Európa-szerte többszázezer négyzetméter kereskedelmi és iroda ingatlant valósított meg az elmúlt években. Jelenleg is több bevásárlóközpont vagy egyéb beruházás előkészítése van folyamatban. A kecskeméti terv ugyanakkor kiemelt szerepet élvez, és mivel a finanszírozási háttér megvan, ill. a bérlői érdeklődés is a nehéz gazdasági helyzet ellenére kifejezetten jónak mondható, célunk, hogy a házat mihamarabb megépítsük és ezzel nemcsak a vásárlói igényeket szolgálnánk ki, hanem több, mint ezer új munkahelyet teremtenénk, és újabb adóforintokkal járulnánk hozzá a város további fejlődéséhez.

 

K.B.: A dolgok jelenlegi állása szerint mettől meddig tartana a beruházás?

V.M.: A fejlesztő Magnum Hungaria Centrum Kft. még 2005-ben vásárolta meg a telket egy a város által kiírt pályázatnak megfelelve, így a beruházás előkészítése azóta folyamatosan tart. A kialakult jogszabályi körülményeknek megfelelően és a városnak a környezetre vonatkozó terveivel összhangban előreláthatólag még másfél-két évre van szükség ahhoz, hogy a beruházást a vásárlóknak átadhassuk.

 

K.B.: Mik a legfőbb jellemzői a bevásárlóközpontnak? Gondolunk itt az alapterületre, mélygarázs kapacitására, üzletek számára...

V.M.: A teljes beépített terület három szinten összesen kb.61.000 m2. Ebből körülbelül28.000 m2a bruttó bérbeadható üzletterület. A -1 szinten, kb. 24.000 m2-en kerül kialakításra 880 férőhellyel a mélygarázs.

A jelenlegi elképzelés szerint mintegy 50-60 üzlet kerül kialakításra, az ún. étel udvar (food court) részen további kb. 14 darab különböző gyorsbüfé és étterem áll majd a látogatók rendelkezésére.

pláza022.jpg

K.B.: A már ismert butikok mellett milyen nagyobb alapterületű üzletek, illetve szórakoztató helyek megjelenése várható?

V.M.: Az egyik legnagyobb területet bérlő üzlet várhatóan az InterSpar hipermarket lesz.  Bízunk benne, hogy az ismert nemzetközi hálózat igényes üzletével a kecskeméti vásárlóknak is a kedvenc bevásárlóhelye lesz.

A cél olyan bérlői mix kialakítása, mely a kecskeméti lakosok, és a városba rövid- vagy hosszútávra betelepülő, hazai és külföldi vásárlók számára is megfelelő kínálatot nyújt majd. Számos olyan hazai és nemzetközi kiskereskedő megjelenése várható, akik a városban még egyáltalán nincsenek jelen vagy nem megfelelő a képviseletük. Érdeklődés van továbbá olyan nemzetközi lánc részéről is, aki a Magyarországi piacra lépését még csak tervezi, és ez a lokáció az egyik kiemelt állomása lehet ennek a megjelenésnek.

A tárgyalások előrehaladtával erről szívesen tájékoztatjuk majd a blog olvasóit.

 

K.B.: Lehet-e tudni mi lesz a sorsa a funkcióját vesztett víztoronynak?

V.M.: Még a telek megvásárlásakor vállaltuk, hogy a különálló víztorony ingatlant is megveszi és megtartja a cég, és a tervezett bevásárlóközpont szerves részeként felújítja.  A tervek szerint a torony statikai megerősítését követően építészetileg is integrálnánk az új épülethez úgy, hogy az ételudvar részt egy külső terasz kötné össze a víztoronnyal. Különböző tervek vannak a víztorony belső területeinek hasznosítására, de a megfelelő funkció kiválasztása még folyamatban van, annak függvényében, hogy hogyan alakul a lehetőség iránti érdeklődés, legyen az akár a város legmagasabb étterme, irodája, vagy akár egy kisebb méretű szállodája. A magasságból adódó panoráma lehetőségeket mindenképpen érdemes kihasználni. A torony jellegéből adódóan ugyanakkor mindenképpen egyfajta épület jellegzetességként figyelemfelkeltő erővel is bír, így kiválóan alkalmazható akár reklámcélokra is.

pláza044.jpg

K.B.: Számíthat-e a város olyan sajátosságokra, amik ezt a bevásárlóközpontot egyedivé tennék?

V.M.: Egy jól működő bevásárlóközpontnak megvannak azok a standard jegyei, amiken nem szabad vagy nem érdemes változtatni, mert a lényegi funkciója veszne el ezzel. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor mindig törekedni kell valami egyediségre, amitől az adott ház kiemelkedik a többi közül. Ezt főleg az extra szolgáltatások, a változatos bérlői összetétel, és a külalak egyedisége révén lehet elérni. Az előkészítésnél mindhárom lehetőséget igyekszünk majd mi magunk is érvényesíteni. Így például a város terveivel összhangban az épület külső jegyeit és belső kialakítását illetően egy igazán zöld házra fogunk törekedni, melynek révén dús növényzet kialakításával hozzuk vissza a természetes zöld környezeti hatást.

Nagyon fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a teljes épület hőtechnikai szempontból kizárólag természetes energiaforrásokra épít (geotermikus energia felhasználásával) így az üzemeltetése teljes mértékben környezetbarát is és egyben igen olcsó lesz majd. Természetesen ez a technológia a beruházás oldalon jelentős többletköltséget jelent, ami azonban egy hosszútávon gondolkodó cégnek mindenképpen megtérül.

 

K.B.: Egy ilyen paraméterekkel rendelkező létesítmény általában egy plázalánc tagja. Milyen néven válhat majd ismertté?

V.M.: A név egyelőre még egyeztetés alatt van, így amíg az engedélyeztetés folyamatban van, egyelőre nem áll módunkban publikálni. De amint sikerül az ezzel kapcsolatos felvetéseket véglegesíteni, jelentkezünk a névvel.

A bevásárlóközpont egyediségét azzal is hangsúlyozzuk, hogy nem egy lánc tagjaként fog megjelenni. Bár korábban voltak olyan elképzelések, hogy koncepciójában hasonló legyen a cég egyik bevásárlóközpont fejlesztéséhez, a 99-ben átadott óbudai EuroCenterhez, de igazodva a telek adta lehetőségekhez, a város igényeihez, valamint a környék fejlesztési terveihez, sokkal inkább egy az ezekhez a paraméterekhez igazodó egyedi, egyébként pedig modern és a környezetbe illő központot tervezünk.

 

K.B.: Mennyibe fog kerülni a teljes beruházás?

V.M.: Pontos összeget egyelőre nem tudunk mondani, volumenét tekintve azonban bizonyosan meghaladja majd a 10 milliárd forintot.

pláza033.jpg

K.B.: Várható-e további módosítás a jelenlegi terveken?

V.M.: Kisebb módosításokra mindenképpen lehet még számítani, de lényegi változásra ismereteink szerint már nem lesz szükség. A bevásárlóközpontunk csak a város teljes támogatottságával, valósulhat meg. Egyébként is mindig, de a jelen gazdasági körülmények között még erősebb körültekintéssel a beruházó mindent megtesz annak érdekében, hogy az elvárásoknak megfeleljen. És mivel ez jelenleg is még egy egyeztetés alatt lévő hosszú folyamat, annak során folyamatosan módosulhatnak még olyan paraméterek, amik így bizonyos mértékben a jelenlegi tervet is érinthetik.

 

K.B.: Az új, többfunkciós pályaudvarral egybekötött beruházás rengeteg embert érdekel a városban. Terveznek-e lakossági fórumot ezzel kapcsolatban?

V.M.: Amennyiben a város az intermodális csomóponttal kapcsolatosan ilyet szervez, mi természetesen szívesen részt veszünk rajta.

Hagyományos értelemben vett külön lakossági fórumot csak a bevásárlóközpontnak mi egyelőre nem tervezünk. Véleményünk szerint ugyanis egy adott időpontra meghirdetett, pár órás fórum nem alkalmas egy ilyen irányú véleménycserére, mivel azon a kialakult gyakorlat és személyes tapasztalataink alapján is a lakosságnak csak egy kis rétege tudja képviseltetni magát. Sokkal inkább hajlunk abba az irányba, hogy a modern kor adta lehetőségeket alkalmazva, interaktív felületeken biztosítsunk lehetőséget a kommunikációra akár a lakosságban is eltérő vélemények között. Így örülünk ennek a lehetőségnek is, és bízunk benne, hogy sok olvasója és „kommentelője” lesz a beszámolónak, illetve ezt a megjelenést még több fogja követni.

 

Köszönjük az interjút!

 

Kerekes Gyula

A látványterveket Vanyovszki Mária bocsátotta rendelkezésünkre.

Megjelenik a kecskemeten.hu oldalon is.

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:

Címkék: interjú építészet kte rákóczi áruház eurocenter elsőkézből

18 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr803741123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezen a bevásárló központon lehetne még dolgozni... Igénytelen, stadion-szerű megjelenés ...
@butkuty: Még dolgoznak rajta. Ezek csak olyan építészeti tervek, amik a formát és a méretet adják vissza, de egyelőre közel sem tükrözik azt a zöld házat, amire az interjúban is utalnak, a sok növénnyel, színekkel, reklámokkal stb.
Az ötlet tetszik, de van erre itt igény? Egy ilyen kisvárosban nem fog kongani mint 2 plázánk az ürességtől? Elveszik bennünk ennyi ember.
Hát ölég ronda, hogy szépen fejezzem ki magam. Ha még stadion-szerű lenne, azzal nem is volna semmi baj (a KTE pálya helyén még stílszerű is lenne), de ez egy nagy, homogén tömb, ami nem csak ide, hanem sehová a világon nem illik.
És zöld ház meg mindenféle marketing dumák ide vagy oda, nekem az ötlet se tetszik, szerintem semmi szükség rá. Persze sok beleszólásunk nincs, mert az önkormányzat már évekkel ezelőtt elkótyavetyéltea területet...
u.i.: Mi a helyzet a "plázastoppal"?
@Heszusz:

Legutoljára mi úgy értesültünk, hogy a plázastop érvényben van. Ez azt jelenti, hogy ennek a létesítménynek egy külön minisztériumi engedély kell, amit igyekeznek minél hamarabb megszerezni.

Személyes meglátásom, hogy pozitív elbírálásra azért lesz esély, mert szorosan kapcsolódik a bevásárlóközpont a pályaudvarhoz. (Kb olyan mint a Westend-Nyugati) Ilyen tervezési formában az Uniós támogatást is csak így lehetne lehívni. (Amit persze a Máv-Volán pu. élvezne csak.)
Szerintem a korábbi tervekhez képest nem rossz, csak lehetne kicsit színesebb. Jó, hogy megmarad a víztorony, csak kíváncsi leszek milyen funkciót találnak neki.
Ez az épület egy szégyen :((( Ráadásul a nyári kaszinó és a sportpályák helyén tervezik... Kis befektetéssel az az épület csodálatos vendéglátóhely lehetett volna. Kecskemét büszke a szecessziós emlékeire, mégis hagyták lebontani.

Az más kérdés, hogy van-e szükség még egy plázára. Nem vagyok kecskeméti, de nem tudom, hogy a malompark mennyire kihasznált. Mindenesetre az az épület is egy gyalázat, pedig Kecskemét lenne az egyik legszebb magyar város.

Az meg szinte a pszichoterror kategória, hogy a pályaudvar-fejlesztéssel akarják egybekötni.
@Heszusz: a plázastoppnak csak egy baja van: hogy nem tizenöt évvel ezelőtt született :) Alapvetően teljesen idegen nem csak a magyar, hanem minden európai várostól, mindegyik nagy tömegű és befelé nyitott, kifelé pedig egy zárt dogoz, amit igyekeznek "felöltözetni". Tulajdonképpen mindent tagad, ami európai város, urbanisztika, közösségi tér.
@aesculus: Azt meg hogy tetszik érteni, hogy pszichoterror?
@aesculus: Tisztelt Aesculus! Mielőtt ilyeneket ír, kérem, olvassa el a hivatkozott törvényt (A közlönyhoz a linket lásd lentebb).
Idézet:
"53/F. § (1) 300 m2-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi építmény nem létesíthető vagy ezt meghaladó méretre nem bővíthető."
Ha nem lenne világos, szemléltetésképpen egy valós példa, mégpedig szeretett hazánk egyik kisebb városából, ahol is egy helyi hentes úgy látta, hogy a kb. 250-260 m2 méretű üzletét olyan 320-350-re érdemes lenne bővíteni, de szembe találta magát az ún. "plázastop" törvénnyel, mivel a fent idézett meghatározás szerint a saját, ki tudja hány éve működtetett boltjának pár négyzetméterre történő egyszerű bővítését egy olyan a törvény hátráltatja, amiről nem is halott, vagy ha halott, se gondolta volna magát soha plázának.

Teljes módosító szöveg megjelent a Magyar Közlöny 2011. évi 148. számában (37256-37257 oldalakon:
www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11148.pdf
@bekagyerek: úgy, hogy úgy csinálnak, mintha a cég szívességet tenne, hogy felépíti a plázát a tervezett pályaudvar mellett.
A plázastopp meg teljesen elkésett dolog sajnos, ha korábban született volna-csak, hogy kecskeméti példákat mondjak-nem barmolták volna bele a malomcentert a városba, és még állna a nyári kaszinó.
Szégyenletes, hogy egy olyan város, ami a szecessziós örökségéből "él", hagyta, hogy lebontsák azt az épületet. A tervezett pláza meg az egykori vasútkert része (az egykori buszpályaudvarral együtt), bűn lenne beépíteni.

És hiába próbálják szépíteni, ráaggatni gránitburkolatot, a teljesen funkciótlan, stadionszerű "árkádsort", a pláza akkor is csak egy befelé nyitott, kifelé zárt doboz marad. Csodálatosan elmenne mondjuk Denver vagy Edmonton valamelyik elővárosába de nem egy európai városba, ahol ismerik azokat a fogalmakat, hogy főtér, főutca, városközpont.

Remélem, hogy a polgármester tartja magát korábbi véleményéhez, és nem engedi felépíteni ezt a sz*rt.
1. Minek Kecskemétre még egy pláza? Azért, hogy ide költözött a Merci nem lesz több vásárló, nem fognak többen letelepedni Kecskemétre, hogy kelljen még egy ilyen, és ekkora pláza.
Talán a Malom nem tudja kiszolgálni az embereket? Az is pang az ürességtőt! Amúgy ezt a nagy képmutatást, hogy nem akarnak lakossági fórumot. Nem is kell fórum, hogy az emberek véleményét, vagy igényét megtudják.
Mi a helyzet a közvélemény kutatással?
Kiállítanak egy két embert a főtérre, vagy a most következő nemzeti ünnepre, ahol megkérdeznek minden résztvevőt. De ha ez nem elég számukra, akkor felfogadnak 2-3 kérdezőbiztost, és elkészítenek 1000-2000 kérdőívet. Így több emberhez jutna el, ill. több vélemény lenne mint az itt lévő 12. Így akár arról is tájékozódnának, hogy ki milyen üzletet látna benne szívesen!

2. Ha már annyira eldöntötték magukban (és nem érdekli őket az emberek véleménye, igénye), akkor miért nem építik a föld alá? Ha már annyira környezetbarátnak akarják. Mivel a képeket elnézve maximum 2 szintesre tervezik. Így csak 3 szintet kellene leásni.
A bevásárló központ "tetején" létre lehetne hozni egy újabb parkot, futó pályával (mivel elég sokan használják még a pályát futni). A park közepén pedig lehetne egy süllyesztett "főtér". A természetes megvilágítást pedig meg lehetne oldani mint ahogyan a párizsi Louvre-ban megoldották.

3. Attól, hogy sok fával, vagy természetes energiával akarják megoldani a világítást, vagy a fűtést, nem lesz környezetbarát épület. Mivel bele kell gondolni, hogy a teherautók hány ezer üzemanyagot használnak el, illetve az építőanyagokat is létre kell hozni valamivel!
Az USA-ban folyamatosan zárják be ezeket a nagy monstrumokat, helyette nyitott udvaros, barátságos (mint a Pesti Stop-Shopok) 2 szintes kis üzletek vannak, kerthelyiséggel felszíni parkolókkal. Úgy látszik el kell teljen egy 50 évnek itt is amíg elérjük ezt. Nem értem miért nincs népszavazás erről, ott a Malom, az is pang, mi a francnak kell még egy pláza ide (és miért pont ide) A pólus ott volt az is becsődölt, ha nincs az Auchan akkor lerohadt volna az egész. Az új főutcára meg új parkohoz nem kell 800 fős mélygarázs meg ilyen globalizált tömeg-giccset áruló szarság. Egy kisebb üzletsor, Interspar meg víztornyos hotel oké, de ne b.szunk már ide egy Westendet ebbe a kisváros közepébe.
Ja és Szombathelyen meg Hévízen de még Budapesten is több pláza felső szintjét egyszerűen lezárták mert nincs igény rájuk. Alul meg megy a kínai meg a madárüzlet CBA val. Felmérte valaki a vásárlóerőt?

Miért nem rakunk oda egy nagy Őstermelői piacot, ahol a helyiek árulhatnák a terméküket, magyar kaja, magyar termelőtől.
Agyrém. Ráadásul a parkból is jelentős terület tűnik el... megint. A Penny és a Shell kútnál már eljátszották ezt. Lassan eltűnik az egész Noszlopy. Felesleges még1 pláza, főleg ekkora! Ha mondjuk a tetején park lenne, + nyitott épület, akkor még azt mondanám, hogy oké, de ez csak egy újabb Malom center szitu, a városvezetést megint megkenik mint anno és mire felébredünk már itt is egy újabb kocka szar.
Kutyának sem kell a Köki Terminál - A pláza 40 milliárdból épült, már 27-ért odaadnák. 8 milliárdnál többet viszont senki nem ad érte. Ezt utánozná kecskemét?
süti beállítások módosítása