Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Nagyapáink naplójából 1. - Az élet 60 négyzetméter alatt...

kecskemetblog 2009.05.26. 14:30

Először is köszönetet mondanék EXplorer szerkesztőtársnak a segítségéért, amit a sikeres blogozáshoz nyújtott! :-)

Amint azt a címből is láthatjátok, egy új cikksorozatba kezdünk mely egy kis időutazásra invitálja az érdeklődőket. Ezek a cikkek városunk történelmének egy-egy érdekes momentumát, jellegzetes alakját vagy épületét, vagy éppen egy fontos fordulópontját fogják bemutatni.


"Az élet 60 négyzetméter alatt..." 

Első cikkünkben a 60-as évek Kecskemétére kalauzoljuk az olvasót, melyből kiderül, hogyan is született az egykori Leninváros, mitől szalag a Szalagház, hány "foga" van a Fűrészfogasoknak, hogyan és miért alakultak ezek az új városrészek, lakótelepek.

1950-ben Kecskemét gyakorlatilag egy hatalmas területű, falusias berendezkedésű város "nagy falu" volt. Pontosan ebben az évben lettünk megyeszékhelyek az új Bács-Kiskun megyében és hát más hasonló városokkal összehasonlítva igen csak rosszul állt a szénánk. Ezért, a rohamosan növekvő lakosság és az iparban dolgozók megnövekedett létszáma miatt mindenképpen növelni kellett a lakások számát. Ehhez pedig városméretű rekonstrukcióra volt szükség, ugyanis nem lakhatott mindenki földszintes, düledező, zárt lakóházban.

Ilyen volt a  Nagytemplom mögötti városrész, amit a földdel tettek egyenlővé. A kép a templom erkélyéről készült 1963-ban.

 

 

 

 

 

 

 

Ezeket a problémákat felismerve 1962-ben egy országos tervpályázatot írt ki a város, melynek nyertes műve alapján elkezdték építeni az első, közintézményekkel és ABC-vel ellátott lakónegyedet, az Árpádvárost. (Amit persze ma is sokan Leninvárosnak emlegetünk.)

Az első kecskeméti toronyházak, előtérben Lenin hatalmas szobrával 1969-ben.

 

 

 

 

 

 A Leninváros ünnepélyes átadása 1968 augusztus 20-án történt. Ez az ünnepség, része volt az akkor 600 éves város jubileumi ünnepségsorozatának.

Mindeközben hatalmas építkezési munkálatokba kezdtek a Nagytemplom mögötti területtől, egészen a Katona József Gimnáziumig. A korábbi falusias övezet szinte teljesen eltűnt. Egy új városrész volt kibontakozóban...

Épülőben a nyugati városrész, háttérben a félkész Megyeháza és az egykori Pártszékház. Előkészületben a Petőfi Sándor utca és a Szalagház.

 

 

 

A nagyszabású építkezések folytatódtak tovább, 1967-69-ben felhúzták az ország ma is legnagyobb lélekszámú tömbházát 288 lakással, a Szalagházat. Eredetileg Budapestre tervezték az épületegyüttest egy sokkal nagyobb, és hosszabb változatában, ám ez meghiúsult és az építkezést végül városunkban kezdték el "kicsinyített" változatban. Az előzetes tervek és makettek alapján kiderült, hogy a Szalagház ennél is "szalagosabb" lett volna, ugyanis az épületegyüttes folytatódott volna tovább a Gáspár András körúton (Malom mögött), sajnos nem tudom miért de ez is meghiúsult.

 Alakulóban a Szalagház...

Ezzel egy időben megkezdődtek a munkálatok a szemben lévő lakóépületeken a "Fűrészfogasokon" is, majd valamivel később felépültek a Dobó körút házsorai, és rendezték a II. Rákóczi Ferenc iskola környékét is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A régi és az új találkozása.. Háttérben a már-már kész Fűrészfogasok.

A lakásépítés üteme főleg akkor gyorsult fel, amikor 1975-ben termelni kezdett a helybeli házgyár. Ilyen házgyári technológiával épült be az Árpádváros másik fele, A Műkertváros, Hunyadiváros egy része és persze a nagyrészt házgyári technológiával "összeragasztott" Széchenyiváros is.

Félkész állapotban az Irinyi utca egyik tízemeletese.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Széchenyiváros első ütemének építési tervét 1968-ban hagyták jóvá és mindössze két év alatt 1410 lakást fejeztek be. A kezdetekben először csak 3 és 5 szintes házak épültek, és csak 1973-ban adták át az első 10 emeleteseket.

Összeségében, 1944 és 1989 között 28.195 lakás épült a felsorolt városrészekben.

Érdekességképpen megemlíteném ez egykori katolikus bérházat is, mely egykor a Lordok háza helyén állt. Sajnos a gyönyörű freskókkal díszitett magyaros stílusú épületet 1962-ben elbontották, állítólag az életveszélyessé vált állapota miatt. A helyén ma már a városképhez tartozó Lordok Háza áll melyet 1968-ban fejeztek be...

1962-ben és ugyanabból a szemszögből ma... Érdemes megfigyelni a szenteket ábrázoló szobrokat amelyek régi bérház homlokzatát díszitették a tetővel egy szinten. Szerencsére ezek ma is megtalálhatóak, ha az ember tesz egy sétát a Mária-kápolnánál az arborétumban.

1989-ben mondták ki hivatalosan is, amit az építészethez konyítók az első perctől tudtak, hogy nem szabad tovább hagyni a dobozos építkezések folytatását.

Ugyanebben az évben fejezték be az utolsó panelházat is, és ekkora már a házgyár is befejezte a termelést, így a panelkorszak véglegesen lezárult.

 Kerekes Gyula

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (2,5/5)
szerintetek: (4,2/5)

Címkék: élet panel történelem kecskemét napló szocializmus

20 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr531134711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerénykedem itt, megmutattam a blogolást, de mintir kolléga rögtön nagyot is villantott ezzel a poszttal!
Remek és nagyszerű írás! Gratulálok első posztodhoz a Kecskemét blogon! Még több ilyet, csak ezzel tudom zárni kommentem sorait! :)
A történelem ismétli önmagát, azt írod a cikk végén:
"1989-ben mondták ki hivatalosan is, amit az építészethez konyítók az első perctől tudtak, hogy nem szabad tovább hagyni a dobozos építkezések folytatását."

vesd össze: EuroCenter tervek :D

Színvonalas poszt, még több ilyet!
Sziasztok!

Köszönöm szépen ezt a posztot! :)
A téma engem is nagyon érdekel, bár annyit messze nem tudok a városomról, mint Heltai, vagy Mintir kolléga. :)
1.kép.: Tulajdonképpen ha jól látom, akkor a kép bal szélén, középen a tűzoltóság régi épülete ami megmaradt... És mindez(ami a képen van) 50 év alatt eltűnt. Ilyen a világ. :) Még jó, hogy a párház melletti műemlék épületet (Naív Művészek Múzeuma) nem bontották el... 5-6 éve beszélgettem ott egy dolgozóval, ő mondta, hogy az épület kéményén mindig fészkeltek gólyák, da a pártház és a szallagház felépítése után örökre elmentek :(
Azt is hallottam, hogy a szallagházat felújítani sem lenne érdemes, állítólag maga a szerkezete rozsdásodó vasbeton... De ez abszolút légből kapott infó...
Katolikus bérház... Szégyen ami a helyén van, de az Aranyhomokkal sem vagyok igazán kibékülve... Volt egy Beretvás szállónk is, az sincs meg. És ami még szívfájdalmam, az a Színházzal szemben, a narancsszínű épület (üzletek vannak az alján, a városházi parkolók is ott találhatók). Ez az épület egyáltalán nem így nézett ki... Ha jól emlékszem (képen láttam) akkor gyönyörű kétszintes barokk épület VOLT. :(

Ilyen posztokra (is) vevő vagyok, még többet! Mintir kolléga biztos tudja a város történetét, engem érdekelne még a Műkert (művésztelep) története, Vasmarcsa, Autóbuszállomás-Vasútállomás épületei, története... Nem értem, hogy a Vasútállomást mért kellett átépíteni a 30-as években, ilyen ormótlan szarrá...
Üdv
@KNL 241:
Első képhez: én is egyből kiszúrtam a tűzoltóságot, de szerintem az már a doboz-építkezések első megjelenése volt, az akkor egy szép, új épületnek számított (biztosan:))
Katolikus ház meg engem a Centrummal szemben lévő Luther udvarra emlékeztet..

Jöhetnek az ilyen posztok, szerintem mindenki csak tanul belőle!

Gratulálok a cikk írójának, valamint a blog összes publicistájának!

Hajrá-hajrá!
Érdekes és jó írás ez. Ugye a Komcsi korszak alatt Kecskemét rengeteget fejlődött, megyeszékhely lett, megduplázódott a lakossága. Viszont amit a belvárosban műveltek: Aranyhomok, Lordok háza, stb stb az égbekiáltó bűnnek nevezném...

Kedves szerkesztők! Erre tervezitek, hogy megjelentek?

www.kecskemetitv.hu
Hogyan használhatják ki a kis és középvállalkozások azt a tényt, hogy a külföldi befektetők és vállalkozások versenyképes heyszínnek tekintik Kecskemétet? Erről is lesz szó a Berano Hungary Kft. pénteki partnertalálkozóján.


A Mercedes beruházás következményeként a külföldi befektetők és vállalkozások versenyképes helyszínnek tekintik Kecskemétet, a város felkerült a világ gazdasági térképére. A jelenlegi gazdasági helyzetben ezt a lehetőséget a helyi és megyei vállalkozások is jól ki tudnák használni. A rendezvényen ezekről a kecskeméti lehetőségekről adunk tájékoztatást vendégeink számára.

A rendezvény időpontja:
2009. május 29. (péntek) 15 óra
Helye: HOLLÓ Vendégház (Kecskemét-Katonatelep)

Fővédnök: Dr. Zombor Gábor polgármester
Védnök: BKKM Kereskedelmi és Iparkamara


PROGRAM

15 órától Regisztráció
15.30 Dr. Zombor Gábor Kecskemét polgármestere előadása
Téma: Kecskemét város versenyképességének javítására irányuló gazdaságfejlesztési beruházásai
15.45 Dr. Balogh László a DARFT társelnöke előadása
Téma: Régiós fejlesztések
16.00 Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszony előadása
Téma: Új üzleti lehetőségek Kecskeméten
a Mercedes-Benz beruházása révén
16.15 Dr. Svébis Mihály Megyei Kórház főigazgatója előadása
Téma: Kecskemét Megyei Kórház beruházása
16.30 kávé szünet
17.00 Jánosi István Hírös Sport Kft. ügyvezető igazgatója előadása
Téma: Kecskeméti Élményfürdő beruházás
17.15 Dr. Danyi József Kecskeméti Főiskola rektora előadása
Téma: Kecskeméti Főiskolai beruházása és a mérnökképzés helyzete
17.30 Halász István BKKM Kereskedelmi és Iparkamara ált. alelnöke előadása
Téma: a Kamara szerepe a kecskeméti beruházásokban
17.45 Konzultáció az elhangzott projektekkel kapcsolatban
18.30 Állófogadás, kötetlen beszélgetés
@eerrre: sajnos aznap este színházban leszünk többen is, így lehet, hogy nem jön össze.
Ugyanakkor vannak kontaktok, megpróbálunk lépni az ügyben. Ha nem jön össze, akkor a többi kecskeméti hírportálon reméljük lesz híradás erről, mi pedig megyünk tovább azokkal a cikkekkel, amelyekről máshol nem nagyon olvashatni.
Esetleg valaki el tudna menni, jegyzetelni, cikkben összefoglalni? jó lenne, mindenképpen azért olvasni valamiféle beszámolót, ami a miénk :)

@mintir: azon gondolkodám, remélem van rá valami forrás, hogy mi lett azokkal a lakókkal, akik a régi parasztházakban laktak a panelok helyén?
Mert az fogható, hogy ma autópálya építésnél kisajátítanak egy nagy csomó szántóföldet, kifizetik a tulajt (reméljük) és ennyi, épül a pálya.
Node, lakóháznál, amiben emberek laktak, éltek, nőttek fel... Beköltöztették őket a panelba utána kárpótlásul és annyi? Mi történt ezekkel az emberekkel?
"a panelkorszak véglegesen lezárult" ???

Abban lakik a fél város a mai napig.
@Dr. Ambrus: úgy értve, hogy nem épülnek mostanában "kockaházak"

de valóban, egyet értek Dr. Ambrussal, hogy erős kijelentés azt mondani, hogy a "panelkorszak lezárult" pláne, nem véglegesen :( sajnos :(
annyi, még, hogy az új plázát nem éppen panel-elemekből építenék fel? :):)

nem vagyok és nem leszek építész (sajnos), de érdekelne, hogy milyen hasonlóság van a XXI.századi panel-technológia és kommcsi-korszak panelházait felépítő tömbök között? (fizikailag/kémiailag?)
@EXplorer: Dédnagyszüleim példáját tudom felhozni, ők a régi Kisfaludy utcán laktak és több szomszédukkal együtt a kisajátítás után egy Bethlen körúti társasházban kaptak lakást. (pont olyan lakóházak mint a Rákóczi úton) A régi ház helyén egyébként egy zárt játszótér van.
De vannak rokonaim, akik a Magyar utcán laktak, a polgári házat ott is kisajátította a város, ugyanis arra a környékre is panelházakat gondoltak. Lehetett választani annak idején, hogy a Széchenyivárosban vagy a belvárosban szeretnének (panel)lakást. :S

Ennek még nem jártam utána, de akinek anno elvették a házát, az több mint valószínű, hogy a helyén épülő új épületben jutott lakáshoz, vagy esetleg a környéken. Kárpótlás? :-) Annak ott volt lakás... semmi több... :S
semmi gond nem lenne a panelházakkal, ha a központi fűtést sikerülne lecserélni. Sok embernek, olcsón, összkomfortos lakások. Az egyetlen probléma a fűtés drágasága és szabályozhatatlansága. Most is kellene hasonlókat államilag építeni olcsó bérlakásnak.
@attila1: illetve annyi még, hogy iszonyat rondák.
@mintir: hmm, azért belegondolni abba, hogy élete munkáját a szeme láttára dózerólják le és egy kertes családi ház helyett kap egy negyedik emeleti panel lakást...

Érdekes lenne egy interjú egy ezt megélt emberrel, hogyan élte meg, mit gondolt, stb. Hiánypótló lenne, azthiszem.

@attila1: a fűtés előtt a szigetelés is eléggé megoldandó probléma... Általában a külső szigetelés a rondaságot is megoldja.
Egyébként a panelek tetejére vagy beépítés (tető) mehetne, vagy óriási napelemek, esetleg áramtermelő szél propellerek.
"Előkészületben a Petőfi Sándor utca és a Szalagház."

Megjegyzem, ez akkor még Kada Elek utca volt.

Nagyszerű, példaértékű írás egyébként!
3-4 évesen költöztünk szüleimmel az új Szalagházba, jó érzés most nézegetni a régi képeket. Hol lelted őket?
@Tungus: Köszönöm az értékelést. :-)

A képek a Kecskemét könyv gyűjteményemből vannak, de ezeknél sokkal érdekesebb fotók is vannak, idővel meg is fog jelenni nemkevés ebben cikksorozatban.
Minden bizonnyal lesz egy cikk ami bemutatja a város régi patinás épületeit, hogy mi van azoknak ma a helyén. A város és ma... röviden és tömören.

A Szalagházról készült kép egyébként Tóth Sándor: "Kecskemét arcai a 60-as évektől" című nagyszerű fotóalbumából van, ami bemutatja a régi Kecskemétet képekben, milyen volt az élet, kiderül mennyi minden változott meg azóta.
@Tungus: Bizony, Kada Elek utca volt, sőt Vásári és Gáspár András utca néven is szerepelt, ha jól tévedek.
Gratulálok a szerzőknek a remek posztokhoz. Én betelepülő vagyok csak 11 éve élek itt de nagyon a szívemhez nőt a város. Nagyon jó a régi fényképeket nézegetni, hova fejlődött.
Egy apró megjegyzésem lenne. A Széchenyi város első panellakásai melyek 75 környékén épültek ( a Nyíri út felőli rész)tudomásom szerint a szegedi panelgyár terméke, a kecskeméti panelból úgy kb 77-78-tól épültek lakások.
@titko: Köszönjük! Ennek a cikksorozatnak pont ez a lényege, hogy olyan adatokat és képeket mutat be, melyek több kecskeméti témájú könyvben is szerepelnek, ám nem biztos, hogy azokat mindenki forgatja.

A blog erre (is) lehetőséget ad, hogy ezeket folyamatokat, történeteket bemutathassuk, ezért úgy gondolom ez sokak számára érdekes illetve jó érzés, ha olvashat városának múltjáról és csodálkozhat a régi képeken. :-)

Igen, ez könnyen elképzelhető, hogy kezdetben a Szegeden készült elemekből építkeztek, ám a Házgyár is 1975-ben kezdett termelni, ebben biztos vagyok. Lehet, hogy 77-78-ig mi is máshová szállítottuk a paneleket? Esetleg például Nagykőrösre? De az is lehet, hogy csak más városrészeken építettek panelházakat.
Épültek monumentális "dolgok" a "komcsi" korszak alatt.

Hagyjuk már a komcsizást! A kisembernek, akakből ma is legalább 9 és fél M. VAN! JOBB VOLT BÁRMINÉL!
A vízmű domb óta itt fejlődés nem történt!
Ha egyetlen név felmerülne aki maradandót alkotott...

És igen. A fél város, fél ország panelban lakik, olyan panelban amit a """komcsik""" építettek!
süti beállítások módosítása