Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

A volt Városi Mozi épülete mégsem lesz a fiataloké

EXplorer 2009.06.01. 09:32

Régóta húzódó probléma a volt Városi Mozi sorsa. Több éve, hogy bezárták már, azóta az állapota folyamatosan romlik. Több ötlet is született az újrahasznosításra, ezek közül a teljesség igénye nélkül néhány:

- Helytörténeti múzeum (ezt többen elvetették, mert egyrészt van már ilyen, másrészt valami élőbb dolgot kellene idetenni, harmadrészt télen elég kihasználatlan lenne - ti. nincs turistaszezon)
- Kodály szülővárosaként egy zenei központ, hangverseny terem, élőzenés közösségi tér létrehozása
- Konferencia-központ, étterem és kiszolgáló helységek
- Talán mégis a legnagyobb igény egy, a fiataloknak szánt közösségi tér kialakítása lett volna, amely a város óriási hiányossága. Szinte már köztéren lenni 10 óra után nem lehet (ld. játszóterek tiltó táblái), ennek ellenére mégsincs olyan hely, ahová a fiatalok járhatnának, ahol kultúrált körülmények, elfogadható árak és normális programok mellett kikapcsolódhatnának. Kezdeményezések ugyan vannak, VÁKUM, Helpi és más terek formájában, de méretüknél fogva nem igazán alkalmasak a tömeges igények kielégítésére. (Mindezek mellett maximális tisztelet az övéké!) A volt Városi Mozi elötti parkoló lehetne mélygarázs és a területen pedig a BMX-es, gördeszkás, esetleg kosaras pálya is helyet kaphatna - így minden egy helyen lenne. Hogy el ne feledjük, a régi épületet dupla hangszigetelő réteggel kellene ellátni és akkor a belső hangok sem szűrődnének ki - mindenki számára megnyugtató tény lenne, azthiszem. Csakhogy, nyilván ez az elképzelt funkció nem túl jövedelmező beruházás, ezért dönthetett másképpen az Önkormányzat. Hogyan is?

A volt Városi Mozi épületének viszont akadt bérlője. A pályázatra egyetlen cég, a szegedi székhelyű B.K. Grop Kft. jelentkezett. A társaság évente nettó 10,5 millió forint bérleti díjat fizet majd az önkormányzatnak. Megkéri a felújításhoz szükséges engedélyeket, és – vállalása szerint – az attól számított legkésőbb három éven belül kívül-belül felújítja az épületet. Erre bruttó 250 millió forintot szán. Az ingatlant szórakoztató központként működteti majd, vendéglátóegységgel, kaszinóval, rendezvényházzal.

Nézzük csak a számokat: egyszeri 250 millió Ft és évi 10,5 millió Ft. Ehhez képest csak az új fürdőkomplexumra évi 3-400 millió Ft-ot fog költeni a város.

Összefoglalva: lesz egy kaszinónk, rendezvényházunk, éttermünk... Nem azt mondjuk, hogy nem jó, hogy nem kell, mert lehetne rosszabb is. Csakhogy, van már kaszinó a városban, van étterem és rendezvényház is.

Csak azt nem tudjuk még, hogy hol lesz a fiataloknak helyük?

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (2/5)
szerintetek: (2,4/5)

Címkék: fiatalok városi mozi

3 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr611150465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudom mit vártok Zombor Gábor és szakmunkás brigádjától...gusztustalan amit művelnek, olyan pályázatot írtak ki amely eleve kizárta annak a lehetőségét , hogy itt a fiatalok nyerjenek teret. Ugye ki az az őrült aki rákölt 250 millió ftot, majd fizeti a bérleti díjat emellett az ifjúság számára csinál kulturális szórakozást.Ebben nincs üzlet. Ezzel szemben a kaszinóban van pénz...Itt az alapvető koncepciónak annak kellett volna lennie, hogy a város önerőből felújítja az épületet, majd kiadja bérbe. Csakhogy Kecskeméten a fiatalokra magasról szarnak. Önkormányzat egyik feladata többek között az ifjúság védelme is, ezt mindig elfelejtik. Nem tudom elhinni , hogy az évek során erre ne lett volna pénz, annyi másra baromságra viszont van. Nézzük csak, ugye a KTE pályát most vissza akarják vásárolni, kb 2szer annyiért 1.5 milliárdért. Normálisak? Majd parkosítanak:) Mert a nyugdíjasoknak nem tetszik ha ott van valami, meg a régi kádereknek meg a Malom központnak stb...persze korrupció nincs a városban.
Nekem nincs kifogásom azzal kapcsolatban , hogy játszótéren 10 után ne legyen senki, jogos. Az is jogos , hogy ne dohányozzanak ne ordibáljanak. Azt is megértem, hogy nem a templomnál kell bmx-ni. Sőt magánvéleményem szerint én a szemetelést is büntetném, de ez most nem ide tartozik.
DE! Az nagyon nincs rendben ha állandóan elveszünk vmit és nem adunk cserébe semmit. Fiataloknak nincs megfelelő helye Kecskeméten, semmi...Csodálkoznak, hogy a köztereken vannak? Erre mi a város válasza? Betiltjuk kizárjuk megtiltjuk stb... Ezzel csak azt érik el, hogy elmenekül innen mindenki.
Bocsi ha kicsit hosszú voltam, de kijött belőlem...
ui: éljenek a nyugdíjasok!:)
@eerrre: "olyan pályázatot írtak ki amely eleve kizárta annak a lehetőségét , hogy itt a fiatalok nyerjenek teret"
te láttad a pályázati kiírást? tudsz linkelni?

amúgy egyetértek, szerintem is, most ezt a 250milliót ráköltötték volna, utána mittomén 50Ft/fő belépő mellett is talán meg lett volna a bevétel (koncert esetén nyilván többet is el lehet kérni). és akkor a fiatalok is örülnek, nincs téma e téren...

szóval, azt kell tapasztalni, hogy nincs, vagy nem akar lenni ifjúsági koncepció a városban...
@vilaglato: talán azért nincs ifjúsági koncepció, mert ebben a marhanagy kapitalizmusban, amiben élünk, nem éri meg befektetni a fiatalok szórakozásába. (egy dolgot, a jama-passion nemtommilyen diszkókat leszámítva). Az, hogy közösségi tér? Hogy egészséges szórakozás? Sport? Koncert, egyebek? Ha Te vállalkozó lennél, befektetnél? Ha Te város lennél, adnál rá százmilliókat?
(hozzá kell tenni, hogy rengeteg EU-s pályázat van, ami pont ezt segítené, de ugye ott is kell önerő...)
Viszont a másik végletnek meg az oktatást hoznám fel. Rengeteg pénzt fektetnek bele, infrastruktúra, egyebek.. mert ugye az elvileg megtérül.. az okos, kitanított, egyetemet-főiskolát végzett fiatalok a magyar munkaerőpiacot szolgálják. Szolgálnák. Ha nem lennének ilyen körülmények Magyarországon (amilyenek vannak), és a megélhetés reményében nem menekülnének külföldre.
Ennyi. Ördögi kör. Ez a 22-es csapdája.
süti beállítások módosítása