Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Ismét animációs filmfesztivál Kecskeméten

EXplorer 2009.06.15. 12:59

2009. június 17-21. között rendezik meg a Hírös Városban kilencedik alkalommal a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF), amelyen a hazai animációs műhelyek, iskolák, egyéni alkotók legújabb filmjeit ismerhetik meg az érdeklődők. A rendezvényről Ábrahám Eszter, a fesztivál sajtófőnöke tájékoztatott bennünket.

1985-ben rendezték meg az első animációs filmszemlét, mely csak magyar filmek seregszemléje volt, néhány külföldi programmal. A három évente megrendezésre került események során 1996-ban döntött úgy a szervező bizottság, hogy az európai filmek is a versenyben szerepelhetnek. 2005 óta rendezik meg kétévente a fesztivált. Az ötnapos filmünnep összművészeti fesztivál és családi rendezvény is egyúttal, mert minden korosztály, a legkisebbek, a fiatalkorúak és a felnőttek is megtalálják az életkoruknak megfelelő filmeket és a vetítések mellett zenei események, szakmai előadások, bor- és gasztronómiai kultúrát népszerűsítő rendezvények is megtalálhatóak a kínálatban.

- Mióta tart a szervezés? Már-már rutinszerűen megy a szervezés, vagy azért minden évben vannak meglepetések?

- A fesztivál szervezése az előző fesztivál utolsó napjaiban már kezdetét veszi, hiszen mindig kapunk inspirációt a vendégektől arra nézve, hogy mit, hogyan kellene legközelebb csinálni, illetve mivel kellene foglalkozni. Másfelől az idő is igen kevés, ami a két fesztivál között eltelik, így gyakorlatilag tényleg nincs üresjárat. Ami a rutinszerűséget illeti: vannak már bejáratott technikák és menetek, de természetesen minden évben vannak meglepetések, hiszen minden más. Más filmek kerülnek versenybe, így más alkotókkal kell felvenni a kapcsolatot. Más tagjai vannak a zsűrinek, mások a panoráma programok, és így tovább..

Ami állandó: a kecskeméti stúdió munkatársai hosszú évek, illetve Mikulás Ferenc stúdióigazgató és Szávayné Vécsy Veronika gyártásvezető esetében évtizedek óta összeszokott csapatot alkotnak, és bátran mondhatjuk, hogy nincs olyan nehézség, amin ne tudnának úrrá lenni.


 
- Milyen programokkal várják idén a rendezvényre látogatókat?

- A magyar seregszemlével párhuzamosan zajlik a 6. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál, amely az elmúlt két évben a világban készült filmek nemzetközi versenye. A hivatalos versenyprogramot információs vetítések és retrospektív vetítési programok színesítik, így a fesztivál öt napja alatt 425 alkotást mutatnak be, ezek közül kiemelkedik a 31 Oscar-díjas film vetítésének programja. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő biennálé egyedülálló rendezvény Magyarországon, és a világban a 12 legjelentősebb animációs fesztivál között tartják számon.

Kecskeméten már keddtől, tehát június 16-ától vasárnapig az egész főtér átalakul egy nagy kerthelyiséggé, ahol egyszerre több ezren, óriáskivetítőn nézhetnek rajzfilmeket. Június 16-án, este 21 órától Ternoszky Béla klasszikus filmjét, a Macskafogót vetítik. Június 17-én, szerdán este 20 órától a Kormorán együttes ad koncertet a főtéren, majd 21 órától Gémes József Daliás idők című filmjét nézhetik meg az érdeklődők.

Június 18-án, csütörtökön 20 órától a Kaláka zenél a főtéren, majd egy másik Gémes klasszikust vetítenek 21 órától, Vili, a veréb kalandjait. Június 19-én a Csík együttes zenél 20 órától, majd Ternovszky Béla rövidfilmjeiből és a legendás Gusztáv-sorozatból láthatnak néhány részt az érdeklődők. Június 20-án, szombaton este 21 óra 30 perctől Cakó Ferenc egyedülálló homokanimációs show-ját láthatja a közönség. A művészt a 45 tagú Kecskeméti Szimfonikus Zenekar kíséri. Június 21-én, vasárnap este 21 órától a hazai és nemzetközi verseny díjnyertes filmjeit vetítik a város főterén.

Az idei fesztivál kiemelkedő programja lesz az animációs Oscar-díjat nyert filmek vetítése. 1959 és 2009, tehát 50 év legjobb – elsősorban – európai díjnyertes filmjeiből láthatnak az érdeklődők válogatást 7 blokkban, két helyszínen. Egyfelől a fesztiválnak otthont adó Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban, másfelől június 17 és június 20 között, minden este 18 órai kezdettel a Malom Moziban.

Ez a fesztiválprogram minden bizonnyal nagy érdeklődésre tart majd számot, hiszen még soha, sehol nem mutattak be ilyen válogatást sem itthon, sem külföldön.

Szintén nagy érdeklődés övezi majd az Erotika az animációban elnevezésű programot, amelyet június 19-én, pénteken este 23 órától láthatnak az érdeklődők a Kulturális Központban, illetve ismétlésben az Otthon Moziban június 20-án, szombaton este 23 órától.

A fesztivál panoráma programjában több nemzet animációs filmkultúrájával ismerkedhetünk meg. Az Európai Közösség elvárásának megfelelően a partnerfesztiválok díjazott filmjei kerülnek bemutatásra, többek között az annecy-i, zágrábi, espinhoi, brüsszeli, prágai, pozsonyi és londoni fesztiválról érkeznek filmek. Gazdag válogatást ad a fesztivál a külföldi gyermekműhelyekben készült alkotásokból is, de bemutatkozhatnak a MOME animáció szakos diákjai és a kaposvári ifjú filmkészítők is.

A szokásos előadások sem maradnak el, csak néhányat említve pl. John Halas ismeretterjesztő animációs filmjeiről lánya, Vivien Halas beszél. Marc Vandeweyer, a Cartoon elnöke a nemzetközi nonprofit szervezet tevékenységéről ad tájékoztatást, de megismerhetik az érdeklődők az angol Channel 4 műsorstruktúráját, illetve a világhírű filmes, Norman McLaren életművét is.

A hivatásos szakmai zsűrik mellett működik a hetventagú általános és középiskolásokból álló gyermek zsűri - minden kecskeméti általános- és középiskola két-két fővel képviselteti magát, pedagógusok felügyelete mellett - és az ország minden egyetemi városából érkező művészeti egyetemek hallgatóiból álló diák zsűri.



- Milyen jellegű filmeket neveztek idén a versenyre? Milyen erős az idei mezőny a tavalyihoz képest?

- A 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál magyar versenyprogramjában három kategóriában 57 filmet láthatunk. A filmeket a Palotai János esztéta, Varsányi Ferenc filmrendező és Böszörményi Gábor kritikus alkotta előzsűri válogatta. Nem volt könnyű dolguk, ahogy általában sosincs könnyű dolga azoknak az ítészeknek, akik rostálni kénytelenek mások munkáit.

Böszörményi Gábor: 96 száz filmet láttunk és az összkép az, hogy nagyon változatos volt a mezőny. Az abszolút amatőr zsengétől kezdve a legmagasabb professzionalizmussal megalkotott filmig minden volt az idei nevezések között. A szempont, ami alapján választottunk, kizárólag a minőség volt, így végül néhány filmet ki kellett szelektálnunk. Ugyanakkor úgy gondoltuk, hogy az információs programban mégiscsak meg kellene mutatni ezeket a filmeket is, hiszen így láthatja az animációs szakma, hogy ki, mit alkotott az elmúlt két év alatt. A tv-sorozatoknál sokkal egyszerűbb dolgunk volt, mint a rövidfilmeknél, mert egységesebb volt a mezőny.  Könnyű szívvel tudtunk egy erős programot összeállítani ezekből a filmekből.  Az én külön kedvencem a szignál-, főcím-, reklám versenyprogram, mert évről-évre azt látom, hogy az alkalmazott animáció egyre profibb, egyre humorosabb, egyre kreatívabb. Érzésem szerint értékes versenyprogram állt össze.

Palotai János: Szerintem a filmek 90 százaléka abszolút profi munka és körülbelül 10 százalék az, amit jóindulattal is csak szárnypróbálgatásnak neveznék. Ami tendencia, az a számítógépes animáció térnyerése, a filmek döntő többsége ma már számítógéppel készül. Én emiatt nem vagyok borúlátó, nem hiszem, hogy például csak a kézzel festett filmnek van művészi értéke. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy pusztán a számítógép ismerete még nem tesz alkotóvá, filmkészítővé valakit. Egy film létrejöttéhez ismerni kell a filmes formanyelvet, kell hozzá dramaturgiai érzék, tudni kell bánni a képpel.  Ha ez mind megvan, akkor viszont miért ne újítanánk? Az egyetemes filmtörténetben az animáció mindig is a kísérletezés kitüntetett terepe volt. Ha nem adnánk teret a kísérletezésnek, nem tudnánk új, ma érvényes igazságokat megfogalmazni.  Vannak olyan tartalmak, látomások, képek, víziók, érzések, amelyeket csak az animáció nyelvén lehet hitelesen és elegendő művészi erővel kifejezni. A mostani mezőnyben is vannak ilyen filmek, az újítás és a kísérletező kedv a 2009-es versenyt is jellemzi.

Varsányi Ferenc: A fiatalok erőteljes jelenléte ezen a fesztiválon, ebben a mezőnyben szembetűnő és ennek örülök. Régóta tanítok, és sokat vagyok fiatalok között, és úgy tapasztalom, hogy a fiatalok termékenyítően hatnak a műfajra és az idősebb alkotókra is. A számítógépes animáció térhódítása nem felhígítja, hanem színesíti ezt a művészetet. Szerintem szükség van ebben a műfajban is a megújulásra és a fiatalok sokszor meghökkentő, de mindenképpen friss és lendületes képi megoldásai, illetve filmjeik időnként erőteljesen provokáló, kicsit fricskázó hangvétele, stílusa, kifejezetten jó tesz az animációs művészetnek. Én pozitívumként értékelem, hogy a versenybe került filmek alkotóinak többsége fiatal, ezzel együtt nem mondanám, hogy a középgeneráció, illetve az idősebbek ne tudnának megújulni. Láttunk erre is szép példákat.

Summázva: A mezőny hasonlóan erős a 2 évvel ezelőttihez, amiben kicsit más, az az, hogy több a fiatal alkotó, mint 2007-ben.

- A KAFF-al egy időben meghirdetésre került a SZAFT (Szabad Animációs Filmkészítők Találkozója) is. Érkeztek filmek erre a megmérettetésre? Milyen jellegű filmekkel pályáztak az amatőr animációs filmkészítők?

- A rendezvény lehetőséget kíván teremteni a nem professzionális filmkészítők bemutatkozására is. Az évek óta üresen álló Városi Mozi lesz  a helyszíne a fiatalok által készített - szinte új népművészetnek nevezhető - számítógépes rajzfilmek bemutatójának.

A SZAFT, azaz a Szabad Animációs Filmkészítők Találkozója nem csak filmes seregszemle lesz; a programot koncertek és képregény-kiállítás is színesíti.

A SZAFT-ra közel ötven filmet neveztek, amelyek a legváltozatosabb technikával készültek. A filmeket három szakemberből álló zsűri bírálja el, reményeink szerint az arra legérdemesebb filmek kapják meg az első három filmnek járó díjakat.


 
- Milyen más kiegészítő programokkal várják az érdeklődőket?
 
- Június 16-ától 21-éig minden este lesz a város főterén filmvetítés, illetve koncert. 16-án a Macskafogót nézhetik meg az érdeklődők, 17-én a Kormorán, 18-án a Kaláka játszik 20 órától, pénteken a Csík Zenekar zenél, szombaton pedig Cakó Ferenc homokanimációs showját láthatja a közönség 21.30-tól a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar kíséretében.

 

- Hol lehet tájékozódni a programokról?

. A programokról a www.kaff.hu oldalon lehet tájékozódni, illetve a fesztivál ideje alatt minden színhelyen, tehát az Erdei Ferenc Kulturális Központban, az Otthon Moziban, a Malom Moziban és a SZAFTnak helyet adó Városi Moziban.

A fesztivál nyitó és záró ünnepségét interneten is közvetítik.


 
- Milyen módon lehet jelentkezni az idei programsorozatra?

- A fesztivál minden programja nyitott és ingyenes, nincs szükség jelentkezésre. Mindenkit szeretettel várunk.

Köszönjük az interjút!

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (5/5)
szerintetek: (5/5)

Címkék: film animáció szaft kaff

Szólj hozzá!




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr661179486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása