Kecskemét blog

Kecskemét, azaz a Hírős város blogja. Kecskemétről, kecskemétieknek, kecskemétiektől.

Mi történik Kecskeméten.hu? Kecskeméten.hu Városi információs és programajánló portál.

Olvashatsz céljainkról, illetve
elérhetőek vagyunk a kecskemetblog@index.hu címen. Jöhet bármi, ami a várossal kapcsolatos.
Kecskemétblog az iwiwen

Friss, rövid hírek

Szólj hozzá Te is!

Ajánlatunk

Kecskeméti képek

Copyright

Az oldal tartalmának, részeinek utánközlése csak a forrás jól látható megjelölésével lehetséges.

A Kecskemét blogra linkelni bármikor és bármilyen mennyiségben szabad :)

Az EuroCenter lakossági fórumáról jelentjük

EXplorer 2009.05.20. 21:46

A mai napon részvettünk a volt KTE pályára tervezett EuroCenter lakossági fórumán. Részvett a tervező (Széll András), valamint a beruházó (Csillagh András), illetve a város polgármestere (Dr. Zombor Gábor) és a város lakosai.

A Kecskemét blogon röviden összefoglaljuk az elhangzott terveket és véleményeket, illletve Dr. Zombor Gábor polgármester úr véleményét is. Igyekeztünk a cikkben objektíven és tárgyilagosan leírni a történteket, állást nem kívánunk jelen cikk keretében foglalni.

Elsőként Öveges László városi főépítész ismertette az előzményeket. Eszerint 2005-ben kelt el a KTE-pálya. Olyan épületet szerettek volna erre a területre, mely mindenki igényeinek megfelel, azt mindenki elfogadja. Bevásárló, szórakoztató és kereskedelmi központ építése a cél. A szerződésben a Magnum Hungaria Centrum Kft. és a város is vállalt dolgokat. A beruházó már korábban jelezte, hogy eltérnek az eredeti tervektől mert egy nagyobb alapterületű bevásárló központot akarnak létesíteni (70%-os beépítettséggel). Idáig folyamatos egyeztetések voltak a város és beruházó között és most eljutottak odáig hogy bemutathassák a részletes terveket.

Széll András, a tervező mutatja be a tervezett épületet

A tervező, Széll András (Oliver Sonnbichler tervezőiroda) prezentációja során bemutatta a látványterveket, valamint elmondta a tervezett célt: "egy objektumot szeretnének építeni, amelyet a lakosság igényel, elfogad és használ". E mondatra a későbbiekben még érdemes lesz emlékezni. (A tervezővel készített interjúnkat itt lehet elolvasni. Azonban előtte mindenképpen érdemes végigolvasni az előzményeket, itt, lejjebb.)
Ötvenhat kisebb üzlettel, illetve két nagy bevásárolótérrel (Interspar és egy meg nem nevezett elektronikai áruházzal), valamint 880 autós mélygarázzsal, összesen 28.000 négyzetméteren tervezik kialakítani a leendő bevásárlóközpontot.


A forgalom rendezés kapcsán elmondták, hogy a Rákóczi út – Kurucz krt. kereszteződését körforgalommá alakítanák, a Szolnoki úti aluljáróra még nincs konkrét terv. Kerékpárút kialakítását is tervezik, biciklitárolókkal.
A meglévő akácfákat a tervek szerint meghagynák, ahol csak lehetséges. A beszélgetés során ez úgy módosult, hogy törekednek arra, hogy maradjon akácfa a jelenlegi ültetésből. Illetve igyekeznek parkosítani is az épület előtt.
Kétségtelenül óriási előnye a központnak, hogy a busz és vonat állomás közelében van, de a főtérről is percek alatt megközelíthető.
A jelenleg a területen található víztornyot meghagynák, de a tervező mászó falat gondolt köréje.

Csillagh András, a beruházó képviseletében

A beruházó, Csillagh András (Magnum Hungaria Centrum Kft.) elmondta, hogy egy osztrák-magyar ingatlanfejlesztő társaság építteti az áruházat, a beruházás finanszírozásával kapcsolatban aláírt szerződésekkel rendelkeznek a bankkal. Külön kiemelte, hogy a hódmezővásárhelyi plázát is ők építették, minden gond nélkül. Ismertette a körülményeket is, miszerint korábban egy másik cég nyert a tenderen, de mivel az nem teljesítette a feltételeket, a város nyert a bíróságon, így "pottyant" az ölükbe, 2. helyezettként a lehetőség, amivel élni szeretnének.
A Budapesti Tervtanács elviekben jóváhagyta az építményt, de jogkörük nincs a döntés meghozatalára.



Ezek után a város polgárai mondhatták el véleményüket.
- A nyugdíjasok egyesülete részéről egyértelmű üzenet fogalmazódott meg, mely szerint nem illik a környezetéhez az építmény, ezért és sok más ok miatt sem támogatják.

Kis hijján teltház volt a városháza dísztermében

- Sikari Kovács Béla (a Lokalpatrióták elnöke) elmondta, hogy szerinte sem illik a környezetéhez, Kecskemét mezővárosi képéhez a tervezett építmény. Továbbá kifejtette, hogy egy Kecskemét városi ügyben ne a budapesti tanács mondjon véleményt a tervekről. Továbbá kérdezte, hogy hol maradnak a sport és szórakoztató funkciók a központból.
- Király úr a városszépítők nevében elmondta, hogy Kecskeméten a Rákóczi út a budapesti Andrássy útnak felel meg, ezért ennek az útnak a befejezése, a tervezett pláza helyszíne többet-jobbat érdemel. Feltette azt a kérdést is, hogy biztos-e, hogy ide feltétlen csak bevásárló funkciójú épület kell-e?
-Király László György szerint a beruházó kedves, jó szándékú, de fogalma sincs a kecskeméti viszonyokról. Vicces, poénos a mászófal a víztornyon, de az alföldi embereknek nem alapvető igényük a sziklára mászás, sokkal inkább valamilyen vízzel kapcsolatos funkciót tudna elképzelni oda. Szerinte egyáltalán nem kecskeméti az épület, illetve felhozta, hogy a már elbontott kaszinó épületét igen kár volt lerombolni a pláza kedvéért. Végezetül úgy összegezte mondandóját, hogy „nincs miért szeretni” az épületet.


- Újvári Ferenc nem érti az épület funkcióját, igénytelennek, fantáziátlannak találja a külső formáját. A beruházót véleménye szerint csakis a pénz vezérli: minél nagyobb területet szeretne beépíteni, minél olcsóbban. Jól meg kell gondolnunk, hogy a városból három hektárnyi területet mivel építünk be.
-A városi civil kerekasztal soros elnöke elmondta, hogy minden négyzetméternyi zöld területnek szerepe van a város életében. Ezzel összefüggésben óriási az épület alapterülete, a tetőre tervezett zöld rész nagyon kicsi. Tagoltabb, emberibb léptékű épületre lenne szükség.
- Egy Rákóczi úti lakost a megnövekedő forgalom, a károsanyag-kibocsátás aggasztja. Szerinte ezek nem megoldott kérdések. Jelenleg is óriási dugók vannak ezen a környéken. Őt a piros-kék szín kubista falra emlékezteti, nem érti, hogy mindez hogy illik Kecskemét szecessziós környezetébe. Szerinte az építészek nem ismerik a várost, körbe sem néztek, úgy tervezték ide ezt a monstrumot.

-Király Roland kecskeméti vállalkozó szerint üzletileg nincs végiggondolva a terv. Kérdésként feltette, hogy egyáltalán a város elbírja-e a sok üzletet, van-e fizetőképes kereslet és miből fognak megélni az üzleteket bérlők?
-A Kecskeméti Építészek Környezetvédelmi Egyesülete nevében felszólaló úr megköszönte a fórumot, de sajnálja az elbontott kaszinót, szerinte sem megfelelő az épület külseje, nincs tagoltsága, több kávézót és külső üzletet szeretne. Hiányolta a sport és szórakozási lehetőségeket.
- Szabó István, piarista tanár, volt igazgató nem fogadja el jelen formájában az épületet, felvetette, hogy a jelenlegi túlzsúfolt piacnak is lehetne itt helyet találni. Visszaemlékezésében elmondta, hogy több évtizeden át jelentős helyszíne volt a város sportéletének a terület.
- Egy lakberendező, térrendező hölgynek "sír a lelke" a tervek láttán, mivel ennek az épületnek nincsen lelke. A városból hiányoznak a sportolási, szórakozási lehetőséget, nincs hol töltekezni. Erre ez a beruházás sem ad választ. Véleménye szerint a külföldiek sem fognak kisétálni a főtérről a "dobozba".
- Végezetül többen is elmondták, hogy hiányoznak a sport és szórakoztató funkciók, a fiataloknak nincs helyük a városban és erre ez az épület sem ad válaszokat.

Mindezekre válaszol a tervező elmondta, hogy a terület eladásával a sport funkció megszűnt, a városnak kell gondoskodnia a sportolási lehetőségekről. Felvállalja, hogy nem fog 19-20. századi stílusú épületet tervezni, nem él a történelmi hagyományokkal, ő 21. századi építészeti elemekben, stílusokban gondolkodik. Továbbá véleménye szerint „jelentős távolságban vagyunk a történelmi városmagtól, ezért azzal nem is szeretnének konkurálni, annak elemeit felhasználni.”

Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, hogy három éve megy a kínlódás a területtel kapcsolatban. Véleménye szerint, amelyet a beruházóval is már megosztott korábban, ezt a beruházást a kecskemétiek nem fogják szeretni. Ugyanakkor nem szeretne pereskedni sem, minden szabályt igyekeznek betartani és a szerződésben foglaltak minden betűjét be fogják vasalni a befektetőkön. A városvezetés és a befektető között nincs jó viszony, ezért a befektető a budapesti tervtanácstól kért állásfoglalást, akik jóváhagyták a terveket, de ez nincs hatállyal a kecskeméti tanácsra. Elmondta, hogy a beruházó feladata a környezetvédelmi, kereskedelmi és közlekedési tanulmány elkészítése. Végezetül közölte, hogy amíg ő polgármester, addig nem támogatja az építményt a jelenlegi formájában és minden létező eszközt be fog vetni, hogy –ha már mindenképp be lesz építve a volt KTE pálya- a lehető legjobban jöjjön ki Kecskemét városa ebből az ügyből. Hatalmas vastaps kísérte a hallgatóság részéről Zombor úr összefoglalóját.

Ez ennyire kell(ett) Kecskemétnek:
szerintünk: (1,5/5)
szerintetek: (3,2/5)

Címkék: kte eurocenter

19 komment




Ha van egy jó történeted a városról, hallottál valamit Kecskemétről, ne habozz, írd meg nekünk - névvel, vagy név nélkül: kecskemeten@ikecskemeten.hu

Ha nincs aktuális történeted, egy jó kommentnek mindig örülünk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskemet.blog.hu/api/trackback/id/tr321134423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem sajnálatos hogy a kecskemétiek, és a magyarok nagyrésze nem képes fejlődni, nem bír 21. század szerint gondolkozni, élni. Mi kéne oda akkor szerintük? Cifrapalota vol. 2, vagy valami emlékmű az amúgysem éppen pozitív múltunkra? Inkább a fiatalokat, azaz minket kéne megkérdezni a terület felhasználásáról szerintem, nem azokat az öregeket akiket látok a cikkben elhelyezett képeken. Most így hirtelen ennyi jutott az eszembe.
Hát ha szerinted ez fejlődés, akkor csak sajnálni tudlak. Ez konkrétan szar.

Mivel a szerződésben foglaltak szerint nem túl sok választása van a beruházónak a leendő épület funkcióit tekintve, kézenfekvő, hogy ebből biz' pláza lesz. Ez ellen felesleges kapálózni, bár egy konferenciatermes szállodás wellness-anyámkínja se lenne rossz döntés...szerintem.

Note: egy pláza is lehet esztétikus, és a környezetbe illeszkedő.
Tudjátok, van a volt Domus mellett ilyen irodaház vagy micsoda, meg bank. Nah pl szerintem annak a stílusa egész jó, és még modern is :) szal ha hasonlóképpen terveznék meg ezt is, nem lenne ellenemre. Egyébként meg plázából nem elég a Malom? Miben különbözne ez a Malomtól? miben lenne jobb? szal nem értem minek ide, de ha alá támasztanák, h bizony ez teljesen más lesz, és van rá igény, ám legyen :)
szar napja lehetett a beruhazo kepvielojenek, kapott a pofajara rendesen:D
ColdF ha téged ez ennyire érdekel elmehettél volna és ezt elmondhattad volna, de ahogy az összegoflalóból olvasom ez elmaradt. Nekem azt nem fogják tudni megmagyarázni, hogy erre miért van szükség. Ott a főtéren a Malom. Ugyanúgy tele üzletekkel és van egy CBA is. Nem értem hogy miért jönne valaki a központból ebbe.
sziasztok!
arrol volt szo, h mi lesz a kutyas placc-cal?
@whipy: nem lesz semmi, azaz ahogy a sport funkciók pótlása, úgy a kutyás placc sem az ő feladataik közé tartozik, hogy pótolják...
wellnessnek meg ilyesmiknek ott lesz majd a fürdőkomplexumizé:D már ha megépül...
na de ha pláza lesz, akkor a tetjére tényleg lehetne vmi jó dolgot tenni, ami még nincs sehol az országban:D vagy még a világon sincs:D
Ez új: "A fórum végeztével, a beruházót képviselő Csillagh András közölte, hogy érzékelve az Önkormányzat, a város polgárai, valamint az itteni civil szervezetek egyöntetű ellenállását a tervezett beruházással kapcsolatban, a Magnum Hungária Kft. hajlandó elállni az építkezéstől, és kész az eddigi költségeik árán a területet visszaértékesíteni az Önkormányzatnak."

Ilyen a fórum végén nem volt, de lehet, hogy szűkebb körben mondott ilyet...

forrás: kecskemet.hu/?r=701&c=10767&l=
nah.. kíváncsi vagyok az önkormányzat mit építene oda.
@Kecskemét.blog: gondolom, hogy a kutyakat eppen pont lesz@rjak, nem is arra gondoltam, hogy majd biztositanak masik helyet ennyire naiv azert nem vagyok:) csak arra lennek kivancsi, hogy azon a teruleten mi lesz konkretan, es hogy azt a varos csinalja-e vagy azt is eladtak a beruhazonak..
@ipike: ja, latom valaszoltal. koszi:) (de a noszlopyt ki "rehabilitalja" - ez meg kerdesem tovabbra is)
@whipy: Sajnos a Noszlopy parkról nem esett szó, az nem a mostani beruházó hatásköre, a város sem beszélt arról.

A KTE pálya helyéről volt végig szó (megemlítve a Rákóczi utcát is), de ezt mind beleírtuk a cikkbe.
amennyire én tudom a város. egy városi közgyűlés közvetítését néztem még őő nemistudomikor:D ott volt szó a rákóczi út és a vasútpark revitalizációjáról. és mostanság is hallottam olyan törekvéseket, hogy a noszlopy parkot újra a városi emberek életének meghatározó részévé akarják tenni:D majd meglátjuk.
hát a parkok közterületek.. nemhiszem h magánkézbe lehetne őket adni:S
de! szerintem azért lenne jó ha épülne ide (volt KTEpálya) valami amiből pénzt remél a vállakozó, mert akkor a város tuti számíthatna a támogatására a környék megújításában. hiszen neki is érdeke a szép környezet. deezt már lehet h írtam valahova.
@ipike: ok-ok, valóban szó van a Rákóczi útról, Noszlopy G. parkról is, de ebben a cikkben, amire most kommentelünk, nem volt szó, mivel a befektető jelenleg csak a KTE pálya beépítésében érdekelt.
Szóval, valóban vannak revitalizációs tervek, de erről a jelen lakossági fórumon nem esett szó érdemben.
Ettől függetlenül azért beszélhetünk róla :)
"Visszavásárlásra ajánlja a volt KTE pálya tulajdonosa a területet az önkormányzatnak, mert szerintük a tegnapi lakossági fórumon bebizonyosodott, hogy széles társadalmi tiltakozás övezi a bevásárlóközpont építését, és ráadásul egyik politikai párt sem támogatja. Úgy tudjuk, a tulajdonos körülbelül másfél milliárd forintért adná vissza a városnak a volt KTE pályát, amelyet 650 millióért vettek meg négy évvel ezelőtt. Dr. Zombor Gábor polgármester azt mondta híradónknak, minden megoldásban partnerek lesznek, hogy visszaszerezzék a területet."
kecskemetitv.hu/hun/sa_tv/i_kecskemet_2/i_megsem_lesz_bevasarlokozpont_13792/t_Kecskem%C3%A9t%20-%20M%C3%A9gsem%20lesz%20bev%C3%A1s%C3%A1rl%C3%B3k%C3%B6zpont%20/index.html
jah én csak azért hoztam szóba először a noszlopyt, majd a rákóczi utat, mert többen mondták hogy a kte pálya helyén onkébb park vagy kutyafuttató kellene. és hogy sztem azt megoldják máshogy:)
a visszavásárlásról pedig: ha okosak a zomborék, akkor megkérdik mennyiért adják vissza, az összeget aztán sokallják, mondván hoy nincs pénz és ami van azis másra kell(ez amúgy sztem igaz is:D) szóval sajnáljuk, mi akartuk de nem tudjuk visszavásárolni, szal építsenek amit akarnak de továbbra is minden szerződéspontot bevasalunk a kivitelezőkön.. így a ellenzők beletörődnek, és ők majd nem mennek plázázni, zomboréknak nem romlik a népszerűsége, a pláza megépül a környék megszépül, lesz park é kutyafuttató, a plázatető meg egy nagy bmxes pálya lesz, hogy a sportot azért belevigyék:D(csak akkor kell sok magas háló meg kerítés hogy túl ne ugorjanak pl az aluljáróba:)
@ipike: igazi jó politikus lennél :) elég jó kiutat vázoltál a kialakult helyzetre a politikusok számára :D és még a kampány bullshit is megvolt: lesz sport és bmx pálya a tetőn, mindenki örülhet :D
ez tetszett így estére kelve :D
süti beállítások módosítása